Natuur in Botswana

Natuur in Botswana- de vegetatie in Botswana staat in directe relatie met de hoeveelheid neerslag die het gebied ontvangt. Het zuiden van het land bestaat uit een droog savanne landschap, met her en der een struik of boom zoals acacia’s en mopanes. In het midden van het land strekt zich de droge Kalahari woestijn uit met enkele zoutpannen. Alleen bij oases vindt u een vegetatie met cactussen, Boababs (apenbroodboom), palmbomen en de welwitschia’s. In het noorden van het land stromen enkele rivieren en ligt de Okavango delta. Met name langs de oevers van de Chobe rivier vindt u bossen met acacia’s, amandel, boababs, euphorbia, palm, teak.

Botswana staat bekend om zijn grote diversiteit aan dieren, waaronder uiteraard de Big 5 (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel). Het wild leeft in enorme reservaten en wordt door een strikt regeringstoezicht goed beschermd. De Okavango delta is door z’n ontoegankelijkheid een ideaal teritorium voor wilde dieren. De Chobe rivier trekt als constante drinkplaats grote kuddes wilde dieren aan. Maar ook bij de zoutpannen in het centrale deel van het land kunt u gemakkelijk wilde dieren zien.

Geografie

Botswana bestaat voor een groot gedeelte uit een dorre hoogvlakte (circa 1000 m hoog); in het oosten zijn heuvels. De Kalahari-woestijn strekt zich uit over het zuiden en het westen. Door het noordwesten stroomt de rivier Okavango, alwaar zich een reusachtig moerasland bevindt. De regenval varieert in het binnenland van minder dan 20 cm per jaar in het zuidwesten tot ongeveer 64 cm in het noorden. Het klimaat is subtropisch, maar perioden van grote droogte komen dikwijls voor.