Huurauto`s en Campers in Botswana

Als u avontuurlijk bent ingesteld en ruime off road rijervaring met terreinauto’s heeft, dan zult u in Botswana een volgende selfdrive uitdaging kunnen aangaan. De wegomstandigheden in Botswana stellen vaak hoge eisen aan de huurauto en aan de chauffeur. Er zijn relatief weinig garages en bij problemen kunt u niet rekenen op "wegenwacht" hulp onderweg. Als u de afgelegen nationale parken bezoekt, dan moet u in principe zelfvoorzienend zijn. De wegen kunnen soms in een zeer slechte conditie zijn.

De huurauto’s en campers in Botswana van KEA en ASCO zijn speciaal uitgerust voor deze moeilijke omstandigheden. Ze worden na enkele seizoenen vervangen en worden in topconditie gehouden door ervaren monteurs in de servicedepots in Namibië en Zuid-Afrika. U dient er bovendien rekening mee te houden dat de huurauto’s en campers in het droge seizoen in Botswana meestal allemaal zijn verhuurd (het aantal is beperkt). We adviseren u daarom uw verkenning van Botswana, per huurauto of camper, goed voor te bereiden en tijdig te reserveren. U dient hier niet te lichtvaardig over te denken. Sommige wegen zijn alleen geschikt voor ervaren off road chauffeurs.

Alleen door het ruige landschap rijden in een eigen tempo is een grote uitdaging voor mensen die graag zelfstandig reizen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de omstandigheden, afhankelijk van de periode waarin u reist, soms zwaar kunnen zijn. Het diepe zand of, in de regentijd, het vele water zijn vaak verzwarende omstandigheden. Toch zijn er voldoende redenen om te kiezen voor een selfdrive. Het avontuurlijke gevoel zelf je weg te moeten vinden door de bush en zelf te kunnen bepalen via welke route je richting je volgende campsite wilt rijden of hoelang je op zoek wil gaan naar de dieren zijn er daar een paar van. Ondanks dat het voor iemand die zelf rijdt en diens bijrijder moeilijker is om wild te spotten en het lastig is om de weg te vinden over soms moeilijk wegen, is het voor iemand die niet van groepsreizen houdt een avontuurlijke manier om van Botswana te genieten.

Wilt u meer weten over de huurauto’s en campers in Botswana? Neem dan contact met ons op.

 

In Botswana wordt links gereden. Het land beschikt over verharde wegen in de steden en op de trajecten ´Trans-Kalahari Highway´ van Namibië naar Zimbabwe/Zuid-Afrika en van Kasane naar Gaborone. In het binnenland verkeren de zand- en gravelwegen vaak in een slechte staat (4x4 terreinauto wordt sterk aanbevolen). Ook in de natuurparken, zoals in het Chobe NP en in de Okavango Delta heeft u beslist een goede 4x4 terreinauto nodig. Deze wegen kunnen overigens in de regentijd volledig onberijdbaar worden. Op veel wegen komt nauwelijks verkeer, waardoor in geval van pech hulp lang (soms dagen) op zich laat wachten.

Het aantal benzinestations is zeer beperkt en let goed op het extra verbruik van terreinwagens op slechte wegen. Het komt voor dat een tankstation zonder benzine zit. Automobilisten worden aangeraden in afgelegen gebieden bij iedere benzinestation die ze tegenkomen te tanken. Het is raadzaam om jerrycans met water en benzine mee te nemen.

Er zijn relatief weinig overnachtingsmogelijkheden buiten de steden Gaborone, Francistown, Maun en Ghanzi. Kampeerplaatsen dienen vooraf te worden gereserveerd en voldoen meestal niet aan de Europese standaard. In de natuurparken liggen tal van luxe privélodges/camps, waar volpension en activiteiten zijn inbegrepen. Men dient deze echter vooraf te reserveren.

Wilt u zelfstandig Botswana verkennen maar voelt u zich nog niet ervaren genoeg voor dit gebied, dan adviseren wij om met een privé gids/chauffeur te reizen. Dit type reis is te vergelijken met een fly drive. U rijdt alleen niet zelf, uw gids/chauffeur zorgt dat u ontspannen van Botswana kan genieten!

Huurauto of camper

De wegomstandigheden stellen soms hoge eisen aan de huurauto. De auto’s van KEA en ASCO zijn speciaal uitgerust voor deze omstandigheden. In het droge seizoen zijn deze huurauto’s en campers overigens uiteindelijk allemaal verhuurd (het aantal is beperkt). We adviseren u daarom, indien u met een huurauto Botswana wilt verkennen, dit goed voor te bereiden en tijdig te reserveren.

Bereikbaarheid van camps en lodges

In het regenseizoen zijn de nationale parken moeilijk per auto te bereiken, met name het Savuti-gedeelte van Chobe National Park. In deze periode (vanaf november t/m maart) zijn de afgelegen ’camps’ in het Chobe National Park en het Moremi Game Reserve het beste per vliegtuigje te bereiken. De meeste lodges in de Okavango Delta zijn vrijwel uitsluitend per vliegtuigje of boot bereikbaar.

Kamperen in Botswana

In de parken kampeert u op public campsites waar ook andere bezoekers kamperen. De meeste campsites hebben eenvoudige faciliteiten hoewel men momenteel druk bezig is om in de parken de faciliteiten van douches en toiletten te vernieuwen. Denk er aan dat deze campsites snel zijn volgeboekt. Wilt u dus een self drive safari maken, dan is het wel verstandig om vroeg met uw voorbereidingen te beginnen. Wij reserveren graag de campsites in de parken voor u.