Stone Town
Zanzibar ligt al sinds de tijd van de Feniciërs op de handelsroute tussen oost en west. Er wordt al sinds mensenheugenis in specerijen gehandeld, maar Zanzibar was ook het centrum van de ivoorhandel en de slavenhandel tussen Afrika en Arabië. In het ’Slave Museum’ in Stone Town kunt u zien onder welke erbarmelijke omstandigheden de slaven moesten wachtten op hun inscheping.
Zanzibar was lange tijd de zetel van de Sultans van Oman, die hun paleizen hadden in en rondom de stad. Ontdekkingsreizigers - als David Livingstone - begonnen hier hun trips naar de "duistere" binnenlanden van Afrika. De stad vormde een bevoorradingspunt voor schepen tussen Azië en Europa. En in de koloniale tijd kwam het eiland in handen van de Duitsers en later de Engelsen. Kortom - Stone Town heeft een bewogen geschiedenis. De Moorse invloeden zijn nog steeds terug te vinden in de verlaten haremhuizen, moskeeën en huizen, die versierd zijn met vakkundig houtsnijwerk.
Stone Town is eigenlijk het oude centrum van Zanzibar Stad, de hoofdstad van Zanzibar. In Stone Town zijn door de eeuwen heen de afzonderlijke elementen van de Afrikaanse, Indiase, Arabische en Europese culturen samengesmolten. De eeuwenlange handelsbetrekkingen tussen Azië en Afrika zijn goed terug te vinden in de lokale architectuur en cultuur, reden voor UNESCO om Stone Town in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.
Het is een belevenis om door het doolhol van smalle, kronkelende straatjes te wandelen onder dakranden en Arabisch aandoende balkonnetjes, te dineren in één van de vele ’rooftop’ restaurants, of ’s avonds allerlei lekkers te proeven op de markt voor het ’House of Wonders’ - het mooiste gebouw van de stad. Er zijn moskeen en kerken, musea en fraaie tuinen.
U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Zanzibar Cultural Centre, een gebouw dat opvalt door zijn gedetailleerde architectuur en kleur. Het was vroeger één van de paleizen van de sultan. Vandaag de dag is het een centrum voor verschillende culturele organisaties.
Aan dezelfde weg vindt u het Palace Museum. In dit museum is een hele kamer gewijd aan prinses Salme. Zij heeft ’Memoirs of an Arabian Princess’ geschreven, de eerste bekende autobiografie van een Arabische vrouw. Door dit boek zijn we veel te weten gekomen over de tijd waarin zij leefde. U zult een duidelijk beeld krijgen van de luxueuze levenswijze van de sultan en zijn familie.
Voor mooie souvenirs moet u bij het Arabic Fort zijn. Hier vindt u talloze kraampjes met prachtige schilderijen, beeldjes, sieraden en veel meer. Ook kunt u hier een traditionele henna decoratie op uw lichaam laten zetten.
Uiteraard kunt u in de kleine straatjes en op de kleurrijke marktjes en bazaars geweldig winkelen, met een keur aan gekleurde doeken, houtsnijwerk, oosters antiek, specerijen, etc ... Maar ook culinair komt u hier niets te kort, u kunt gerechten kiezen uit de Arabische, Aziatische, Afrikaanse of Europese keuken - altijd vers bereid met ingrediënten van het eiland en de zee rondom Zanzibar.
Probeer het geweldige zeebanket bij de Forodhani Gardens. Elke avond worden hier vele barbecues ontstoken en de visvangst van de dag aangeboden. Voor weinig geld heeft u een heerlijke maaltijd. Ook kunt u hier zeer smakelijke locale gerechten, zoals de Zanzibar pizza en versgeperste rietsuikersap proeven.