Oostkust van Zanzibar

De oostkust van Zanzibar bestaat vooral uit poederwitte zandstranden, die uitkijken op een turkooizen lagune met in de verte een lang barrièrerif. Langs de kust liggen tal van vissersdorpjes - zoals Chwaka en Bwejuu - en tal van kleinere en grote hotels.

Bij het langgerekte dorp Jambiani vindt u een aantal hotels en eettentjes langs het strand. De plaatselijke bevolking is erg vriendelijk en er zijn tal van gezellige barretjes. De lagune ter hoogte van Jambiani biedt goede snorkel en duikmogelijkheden.

De lagune is aan de oostkust niet al te diep, zodat u hier alleen bij hoogwater kunt zwemmen en snorkelen. De kleurrijke koraalriffen zijn schitterend, het is echt genieten van het onderwaterleven. Soms ziet u er dolfijnen en met een beetje geluk ook grote zeeschildpadden. De walvishaai laat zich hier in september zien.

Vanaf de oostkust kunt u zeiltochten maken in een traditionele ‘dhow’ naar een drooggevallen zandbank voor de kust. Onderweg kunt u zwemmen en snorkelen in de prachtige azuurblauwe lagune, ontspannen en genieten van een heerlijke lunch met verse vis en lokale vruchten op een onbewoond eiland. De kans is erg groot dat u hier dolfijnen ziet.

Aan de zuidzijde van de oostkust, op weg naar de zuidwestkust, vindt u het Jozani Forest. Het enige oorspronkelijke tropische woud dat overgebleven is op Zanzibar. Vroeger leefde hier wild, zelfs luipaarden, maar die zijn volledig uitgestorven. Jozani is de habitat van de Red Colobus aapjes. ’Kima Punju’ betekent in het KiSwahili giftige apen. Het bijgeloof wil, dat de apen giftig zijn. Feit is dat ze een afstotende geur hebben en hierdoor nooit als huisdier zijn gehouden. Deze rode franjeapen zijn dus zeldzame primaten. Merkwaardig is dat ze geen duimen hebben.

De afstand naar de luchthaven van Zanzibar is 45 km (circa 1 uur rijden).