Informatie over Zambia

Wildwaterraften, een rustig kanotochtje of een sprong in het diepe aan een bungeejumpkoord. Zambia is met z’n indrukwekkende Victoria Falls en de Zambezi River een topbestemming voor avonturiers. De bekende watervallen op de grens met Zimbabwe vormen een gordijn van 1700 meter en het water van de Zambezi River klettert hier ruim 100 meter naar beneden. Het waterspectakel wordt door de locals niet voor niets ’donderende rook’ genoemd. Ook ontspringen in Zambia twee van de grootste rivieren van Afrika, waaronder de Congo River.

Temidden van de ongerepte natuur van de Kafue Wetlands ligt het gebied Blue Lagoon. Vanwege de ruim 400 verschillende vogelsoorten in dit gebied is een verrekijker geen overbodige luxe tijdens een safaritocht. Door de bekendere national parks stromen belangrijke rivieren die worden bevolkt door grote groepen krokodillen en nijlpaarden.

Het land is volledig omringd door andere landen met in het midden hoofdstad Lusaka. Zeker een bezoek waardig is het stadje Linvingstone, vernoemd naar de gelijknamige ontdekkingsreiziger. De chaotische drukte is hier langzaam verdwenen zodat je op je gemak interessante bezienswaardigheden kunt bekijken, zoals het Spoorwegmuseum.

Zambia is het land van de legendarische Afrikaanse wandelsafari’s, de grootste waterval ter wereld, de imponerende Zambezi rivier, adembenemende meren en moerassen, een overvloed aan vogelsoorten en wild, een ongerepte natuur, dit alles in één vriendelijk land!

Zambia (officieel: Republic of Zambia) is een republiek in zuidelijk Centraal-Afrika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 752.614 km2, en daarmee is Zambia ongeveer twintig keer zo groot als Nederland.

Zambia grenst in het noorden en het noordoosten aan de Democratische Republiek Congo (1930 kilometer), in het noordwesten aan Tanzania (338 km), in het oosten aan Malawi (837 km), in het zuidoosten aan Mozambique (419 km) en Zimbabwe (797 km), in het zuidwesten aan Namibië (233 km) en in het westen aan Angola (1110 km). We willen u graag alvast wat praktische reisinformatie geven ter voorbereiding van uw reis.

Praktische informatie over Zambia

Zambia heeft prachtige landschappen met rivieren, meren, bossen, savannes, ‘bush’ en parklandschappen. Aan de andere kant van Kalabo, in het uiterste westen, ligt het Liuwa Plain N.P. Duizenden gnoes en zebra’s trekken vanaf medio oktober door het park. Oostelijk van Liuwa ligt het grootste nationale park van het land: Kafue N.P. Met in het uiterste noorden de Busanga Plains, ongerept en onontdekt. Van medio juni tot eind oktober kunt u hier genieten van de leeuwen, buffels, puku’s en een bonte vogelfauna. In het oosten, in het South Luangwa N.P, ligt het rivierdal van de Luangwa. Dit is een paradijs voor dieren: nijlpaarden, giraffen, krokodillen, leeuwen en buffels zijn hier slechts enkele van!

Bevolking

Zambia heeft circa 13 miljoen inwoners, waarvan 98% van Afrikaanse (Bemba, Nyanja, Lozi, Tonga, Ngoni, Lunda, Kaonde en Luvale), 1 % van Europese en 1% van Aziatische afkomst.

Paspoort/visa

EU-inwoners hebben een visum nodig (stand juli ’13, USD 50 voor 1 inreis, USD 80 voor 2 inreizen en voor meerdere inreizen altijd 3 maanden geldig en USD 20 voor een dagvisum dat 24 uur geldig is). Uw paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na uw vertrek uit Zambia. Daarnaast wordt van elke reiziger een foto en vingerafdruk genomen. Bij aankomst of vertrek via Zuid-Afrika is een bewijs van inenting tegen gele koorts verplicht. De bepalingen kunnen te allen tijde wijzigen.

Vluchttoeslagen en vertrekbelasting

Luchthavenbelasting is in het ticket inbegrepen. De lokale vertrekbelasting is niet inbegrepen, dit dient ter plaatse contant te worden betaald. Internationale vlucht: USD 25, binnenlandse vlucht: USD 11 (wijzigingen voorbehouden).

Eten en drinken

Het leidingwater is niet drinkbaar, in de steden in Zambia wel, maar het wordt aanbevolen om gekookt water of mineraalwater te drinken.

Fooien

Safari-Camps/- Lodges hebben meestal een ´tip box´. De fooi wordt over alle werknemers verdeeld, zodat ook het keukenpersoneel die u dagelijks heeft voorzien van lekkernijen wordt beloond. MAAR uw ranger en tracker (spoorzoeker) worden niet meegenomen bij de verdeling. Hen overhandigt u de fooi rechtstreeks. Aanbevolen wordt US$ 5 per persoon per dag voor de ranger, en iets minder voor de tracker.

Bij begeleide reizen krijgt uw gids/reisbegeleider/kok aan het eind van de reis de fooi rechtstreeks overhandigd, US$ 5 per persoon per dag voor de gids/reisbegeleider en iets minder voor de kok, US$ 3 per persoon persoon dag is ons advies.

Gezondheid

In de steden Lusaka en Livingstone is medische verzorging aanwezig. Een reisapotheek met insectenspray, verband en pijnstillers wordt aangeraden. Inentingen zijn niet verplicht, maar inentingen tegen DTP, gele koorts en hepatitis A en malariapreparaten worden het hele jaar aanbevolen. Bij het binnenkomen of verlaten via Zuid-Afrika is een geldige vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Raadpleeg uw huisarts of andere gespecialiseerde instanties.

Kleding

Zomerkleding met lange mouwen en broekspijpen kan het hele jaar gedragen worden. In de koudere maanden (mei-september), dient u voor ’s ochtends en ’s avonds warmere kleding mee te nemen. Tijdens de safari’s is donkere kleding (kaki, bruin, groen) een aanrader.

Klimaat/reistijd

De beste reistijd voor Zambia is van april tot november. De regentijd loopt van november tot eind mei en is een goede periode om de Afrikaanse ‘bush’ op een andere manier te leren kennen. In november en december is er af en toe sprake van hevige neerslag. In deze periode jongen de meeste dieren. Vanaf mei verandert de ‘bush’ snel en begint uit te drogen. De Luangwa vallei is in de droge tijd, van juni tot oktober, het meest geschikt voor wildobservaties, terwijl het gebied in de regentijd zeer groen wordt en de vogelpopulatie sterk groeit door zo´n 47 soorten trekvogels uit het noorden. De Victoria Falls zijn het meest spectaculair tussen april en juni, na het regenseizoen. Als u de rotsformaties en de bergkloven van de watervallen wilt ontdekken, dan dient u aan het einde van de droge periode, tussen oktober en december te reizen. De beste reistijd voor alle nationale parken is van mei tot oktober. Dit geldt ook voor Lower Zambezi.

Tijdsverschil

In de winter (Europese zomer) is er geen tijdverschil, in de zomer is dit plus 1 uur.

Talen

De officiële taal in Zambia is Engels. Daarnaast worden er circa 70 inheemse talen gesproken.

Transport en verkeer

In Zambia wordt links gereden, maar zelf rijden wordt afgeraden.

Accommodaties

In Zambia zijn eenvoudige kampeerplaatsen met of zonder faciliteiten. Voorts zijn er overwegend luxe lodges (zie accommodatiepagina’s).

Valuta en betaalmiddelen

De valuta in Zambia is de Kwacha (ZMK). 100 Zambia Kwacha (ZMK) = ca. EUR 14,00; EUR 1 = ca. 7,00 ZMK (Stand Juli 2013). De in- en uitvoer van de lokale valuta is verboden. Vreemde valuta dient bij invoer te worden aangegeven. Gangbare creditcards worden in de steden en in de grotere hotels geaccepteerd.

Alle diensten in Zambia moeten betaald worden in Zambiaanse kwacha (ZMK) (uitzondering: vertrekbelastingen). Het gebruik van andere valuta is strafbaar (o.a. maximaal 10 jaar gevangenisstraf). Banken en wisselkantoren accepteren vaak slechts USD voor de omrekening in de nationale valuta, de Euro wordt nog niet in het hele land geaccepteerd.