Zambezi River

De Zambezi heeft een lengte van 2660 km en heeft haar bron in Zambia. De rivier stroomt via Angola terug naar Zambia, en vormt de grens met Zimbabwe vanaf de Victoria watervallen. Ze vloeit via het Lake Kariba naar Mozambique, waar ze uitmondt in de Indische Oceaan.

De rivier voedt twee waterkrachtcentrales. De eerste is gelegen aan de Kariba stuwdam - ten oosten van het Lake Kariba - die elektriciteit levert aan Zambia en Zimbabwe, de tweede is de Cahora Bassa-centrale in Mozambique die elektriciteit levert aan Zuid-Afrika.

De rivier is voor de bewoners van Zambia’s zuidprovincie, de Tonga, de woonplaats van de riviergod Nyaminyami.

Vierlandenpunt

Het enige "vierlandenpunt" ter Wereld ligt ten westen van de Victoria watervallen in de Zambezi rivier - ter hoogte van waar de Chobe rivier en de Zambezi rivier samenvloeien bij Kazungula. Hier vormen Zambia, Zimbabwe, Botswana en Namibië twee drielandenpunten. Dat het officieel net geen "vierlandenpunt" is, is eigenlijk meer een cartografische kwestie - want een stukje denkbeeldige grens in de Zambezi rivier van Botswana en Zambia van 150 meter lengte voorkomt dat hier een echt vierlandenpunt ligt.