Clanwilliam

Clanwilliam is het centrum van de rooibos-thee productie. De theeplant groeide oorspronkelijk tegen de heuvels van de Cederberg, maar is nu gecultiveerd in enorme plantages in het Olifantsrivierdal. Bij Clanwilliam is in de rivier een stuwdam aangelegd, waardoor een groot waterreservoir is ontstaan dat irrigatieprojecten in de vallei mogelijk maakt. Het plaatsje is sinds de bouw in omvang flink toegenomen. In het centrum vindt u echter nog steeds historische gebouwen in de Kaaps-Hollandse stijl.

Aan de oostkant van de vallei ligt de prachtige Cederbergketen. Clanwilliam vormt een goede basis om de Cederberg Wilderness Area te bezoeken. U kunt vanaf het plaatsje de weg langs de oostkant van het meer volgen om het populairste deel van het park te bezoeken, waar u de bizarre rotsformaties en eeuwenoude San-rotstekeningen ziet. Een andere mogelijkheid is de weg over de Pakhuis Pass (R364) naar Bushmanskloof, waar u ook rotstekeningen van de Bosjesmannen kunt zien.

Ten westen van Clanwilliam ligt het afgelegen visserdorpje Lambert’s Bay, waar u de Brilpinguïns, Pelsrobben, Aalscholvers, Jan-van-Genten en Heavyside dolfijnen kunt zien. In Lambert’s Bay wordt veel kreeft gevangen.