Centrale Hoogland

Het Centraal Hoogland (Hauts-Plateaux) is het bergachtige centrale deel van Madagaskar. Het gebied strekt zich van noord naar zuid uit over een groot deel van het eiland en bevat drie massieven die oprijzen tussen de 750 en 1350 meter. Dit zijn het Tsaratanana-massief in het noordwesten, het Andringitra-massief in de regio Fianarantsoa en het Ankaratra-massief ten zuiden van de hoofdstad Antananarivo. De hoogste bergtoppen van Madagaskar zijn de Maromokotro (2.876 meter) in het Tsaratanana-massief, de Imarivolanitra - ook wel bekend als Pic Boby (2658 meter) in het Andringitra-massief en de Tsiafajavona (2644 meter) in het Ankaratra-massief.

Het Hoogland bestaat hoofdzakelijk uit graniet en is deels gevormd door vulkanische activiteit, hetgeen in het landschap zichtbaar is een groot aantal verspreid gelegen vulkanische kegels en kraters, die tegenwoordig grotendeels begroeid zijn met savannevegetatie. Het Centrale Hoogland vormt ook het belangrijkste landbouwgebied van Madagaskar. Rijstterrassen, groentevelden, wijngaarden en theevelden strekken zich uit over de hellingen en valleien.

Het Centrale Hoogland wordt door de laaggelegen vallei - Seuil de Mandritsara ("Drempel van Mandritsara") - gescheiden van het Noordelijk Hoogland.

Accommodaties in het centrale hoogland

Centrest Séjour | Impala Tours

Centrest Séjour

Gelegen aan de rand van het dorp Ranomafana. Dit simpele maar comfortabele hotel bevindt zich in het hart van een enorme groene tropische tuin met uitzicht op het Ranomafana National Park, wat op ongeveer 10 min rijden ligt.

Andringitra-massief

Het Andringitra-massief is een granieten bergmassief gelegen binnen het Andringitra National Park. Pic Boby is de hoogste berg van het massief en heeft een hoogte van 2658 meter. Het berggebied wordt vooral bewoond door herders die er hun vee laten grazen. Tegenwoordig wordt het gebied ook bezocht door toeristen en avonturiers voor de talrijke wandel- en backpacking mogelijkheden, maar ook voor prachtige uitzichten en geologische formaties. De bergen hebben veel scherpe rotsen en stijgen flink boven het omringende landschap uit.

Maromokotro

De Maromokotro is - met z’n 2.876 meter - de hoogste berg van Madagaskar. De berg bevindt zich in het Tsaratanana-massief in het noordelijke deel van het Centrale Hoogland.

Lac Alaotra

Het Lac Alaotra is - met 900 km² - het grootste meer van Madagaskar, gelegen op het Noordelijke Centrale Plateau. Het is een zeer ondiep meer, tijdens het droge seizoen is het gemiddeld nog maar 60 centimeter diep. Het meer en haar omgeving zijn van belang voor de rijstteelt op Madagaskar. Maar ook enkele zeldzame diersoorten, zoals de Alaotra-bamboemaki, komen alleen voor in de buurt van het meer. Het Lac Alaotra is verder van groot belang voor veel vogels, zoals de bedreigde Mellers eend en de bedreigde Madagaskar-witoogeend. Ook de sinds 2010 uitgestorven Madagaskar-dodaars kwam vooral hier.

Manambolo River

De Manambolo River ontspringt op 1.250 meter hoogte in de hooglanden van Madagaskar, ongeveer 130 kilometer ten westen van Antananarivo. De rivier is door geërodeerde sedimenten oranje-rood van kleur en stroomt door een gebied van 13.970 km² naar de Straat van Mozambique. Ongeveer 70 kilometer voor de rivier de Straat van Mozambique bereikt doorsnijdt deze de Manambolo Canyon. De bron ligt in het massief van Ankaroka. Een zijrivier van de Manambolo River is de Manambolomati.