Praktische informatie over Madagaskar

Madagaskar is het land van de vele soorten lemuren (halfapen), die alleen op Madagaskar leven. De unieke flora en fauna en haar vriendelijke bevolking zijn met geen enkel ander land te vergelijken en is eigenlijk een continent op zich. Er zijn verschillende natuurgebieden, dorpjes met vriendelijke bevolking en er is het prachtige en machtige Isalo bergmassief.

Madagaskar heeft van alles wat. Uit Azië en Afrika heeft de bevolking zijn eigen gebruiken en geloof meegenomen. Uit het Verre Oosten vind je hier riksja’s en rijstterrassen, uit Zwart Afrika bijgeloof en uitbundigheid en in de huidskleur zie je alle varianten van geel tot zwart.

Madagaskar is een paradijs voor de natuurliefhebber! Het zuidelijke deel van Madagaskar kenmerkt zich door een ongerepte natuur, het oosten is gekenmerkt door regenwouden en kanalenstelsels, het centrale hooglandschap vind je in het ruige westen, en de eilanden ten westen van het hoofdeiland beschikken over witte zandstranden en vele watersportmogelijkheden. In alle gebieden tref je ook nog een uitgebreide dierenpopulatie aan! Kortom veel afwisseling op een wonderschone bestemming.

Bevolking

Officieel wordt het eiland bewoond door 18 aan elkaar verwante etnische bevolkingsgroepen van Maleise, Afrikaanse en Arabische afkomst. Het eiland telde in 2006 19,4 miljoen inwoners.

Ligging

De hoogvlakte in centraal Madagaskar heeft een gemiddelde hoogte van 1.100 m. In oostelijke richting daalt het hoogland steil af, terwijl het hoogteverschil richting het westen heel geleidelijk verloopt. De Maromokotro is de hoogste berg van het eiland met 2.876 m.

Accommodaties

De Madagassische standaard kan niet worden vergeleken met Europa. De middenklasse accommodatie is eenvoudig.

Paspoort/visa

U heeft een visum nodig dat bij aankomst wordt afgegeven voor een verblijfsduur van maximaal 90 dagen. De visumkosten bedragen ca. € 58. Uw paspoort dient na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Eten en drinken

De Madagassische keuken wordt sterk beïnvloed door de Franse keuken, maar er wordt ook veel rijst gebruikt. U kunt het beste mineraalwater drinken.

Gezondheid

Een malariakuur wordt sterk aangeraden. Vergeet ook niet om muggenzalf en zonnecrème mee te nemen!Inentingen

Reizigers die korter dan 1 jaar geleden in een gebied zijn geweest waar gele koorts heerst, dienen ingeënt te zijn tegen gele koorts. Daarnaast zijn de gebruikelijke inentingen aan te bevelen: hepatitis A en B, tyfus en DTP (difterie-tetanus-polio).

Kleding

Afhankelijk van de reistijd en het gebied, maar katoenen zomerkleding én regenkleding volstaat meestal. In het hooggebergte zijn een warme trui en dichte schoenen aan te bevelen.Informatie over Madagaskar

Klimaat/reistijd

Het tropische klimaat van Madagaskar kent 2 seizoenen. De droge tijd loopt van mei tot november, waarbij de dagtemperatuur varieert van ca. 25 graden aan de kust tot ca. 18 graden in de bergen. ’s Nachts kans op vorst. Tijdens de regentijd (december tot april) is het aan de kust ca. 35 graden en ca. 28 graden in de bergen. Aan de kust is het vaak warmer dan in Tana, dat op 1.300 m ligt. In het oosten moet het hele jaar door rekening worden gehouden met neerslag. In het zuidwesten regent het weinig.

Tijdverschil

Tijdzone: GMT plus 2 uur. Geen zomer- of wintertijd. Het tijdsverschil met Centraal Europa bedraagt +3 uur in de winter en +2 uur in de zomer.

Talen

Frans is de ambtelijke taal en het Malagasy is de officiële taal. Engels wordt maar langzaam populairder.

Transport en verkeer

Er wordt rechts gereden. Het wegennet is goed op de hoofdverkeersaders van Tana naar Tulear. Recentelijk is men begonnen om ook de overige wegen te verbeteren. Meestal wordt een auto met chauffeur en een compleet reisprogramma geboekt. Reizen met de veelal overvolle lokale taxi’s wordt niet aangeraden.

Valuta en betaalmiddelen

De munteenheid is de ariary (vervanger van de voormalige Malagasy franc). Visa creditcards worden uitsluitend in grote hotels en banken geaccepteerd. Contant geld en traveller cheques in coupures van maximaal € 50 kunt bij de grotere wisselkantoren in de hoofdstad omwisselen.