Umthatha

Landinwaarts van de Wild Coast – langs de hoofdweg van East London naar Durban ligt het onaantrekkelijke plaatsje Umthatha. Umthatha was de hoofdstad van het voormalige ‘thuisland’ Transkei.

Het plaatsje is echter wereldberoemd vanwege het Nelson Mandela Museum. Het museum gaat in detail in op het leven van deze verzetsstrijder tegen het Apartheidsregime en latere president van Zuid-Afrika (zie: www.mandelamuseum.co.za). Het museum toont een collectie eerbewijzen en geschenken, die uit alle delen van de Wereld aan deze legendarische leider zijn aangeboden. Er is ook een multimedia tentoonstelling die uitleg geeft over de rol van Nelson Mandela in het bevrijdingsproces van Zuid-Afrika.

Qunu

In het dorp waar Nelson Mandela is opgegroeid is het Nelson Mandela Youth Heritage Centre geopend. Het centrum ligt 31 km ten zuiden van Mthatha. In het centrum worden culturele voorstellingen en workshops georganiseerd.

Mveso

Bij het geboortedorp van Nelson Mandela is een monument opgericht ter ere van deze legendarische leider van Zuid-Afrika. Mveso ligt behoorlijk afgelegen – alleen bereikbaar per 4wd-voertuig over wegen die in slechte conditie verkeren. Het monument wordt aangegeven vanaf de hoofdweg N2 – tussen Umthatha en East London.