Tsavo East National Park

Tsavo is niet alleen het grootste nationaal park in Kenia, maar ook het oudste. Het park is verdeeld in oost- en west-Tsavo door de weg van Mombasa naar Nairobi. Het park bevat geen zo’n grote wildconcentraties als Masai Mara, maar is toch de moeite waard om te bezoeken.

Tsavo heeft een indrukwekkend landschap, vanwege de vele lava-gletsjers. Ook vindt u hier Mudanda Rock, een mini-versie van Ayers Rock in Australië. De natuurlijke waterpoel bij deze rots is een trekpleister voor wild. Tsavo is verder ook bekend wegens zijn "rode" olifanten die u hier in grote getalen aantreft. Deze wentelen zich in het overvloedig aanwezige rode stof, waardoor ze die typische huidskleur krijgen.

Tsavo East

Tsavo Oost bestaat voor een groot deel uit een vlak savanne landschap, een groot deel hiervan is niet toegankelijk voor bezoekers door een slechte infrastructuur en de dichte struik-savanne. Het landschap hier is droog, met uitgestrekte vlaktes met bomen en struiken. De Galana rivier trekt veel wild. In dit deel van het park leven grote kuddes olifanten, leeuwen en zwarte neushoorns.

Het Yatta plateau is een vlak aflopende lava bergketen welke de westkant van het Tsavo Oost Nationaal park afschermt. Meer zuidelijk gelegen aan de rand, is de Mudanda Rock waar een natuurlijke waterplaats is voor honderden olifanten die daar dagelijkse drinken en een modderbad nemen. Voornamelijk door de rode aarde van Tsavo Nationaal park kleurt de olifantenhuid rood en hebben ze de bijnaam gekregen "pink elephants of Tsavo".

De snel opdrogende ondergrond wordt gevoed door de seizoen gebonden rivieren. Het park heeft 2 permanente rivieren die samen komen en de Galana rivier vormen. De Galana rivier samen met de Lugard Falls en de Crocodile punt zijn het bezoeken waard. In het centrum van het zuidelijk deel van Tsavo NP is de Aruba dam ooit door de mens gegraven. De Aruba dam kent een groot aantal wildbezoekers door het waterniveau van het kleine meertje. Vanaf Aruba dam richting Voi ligt het Kanderi moeras wat ook veel dieren trekt.

Wat vooral in het park op valt zijn de grote baobab bomen die her en der staan en die goed te herkennen zijn aan hun grote omvang en de weinige takken. Vraag het aan de plaatselijke bevolking, de één heeft het verhaal dat God een fout heeft gemaakt en de boom verkeerd om in de aarde heeft gezet, en een ander verhaal is de legende dat de boom steeds wegliep en God zo kwaad maakte dat deze op zijn kop in de aarde is gezet en niet meer kon weglopen. Een belangrijk aspect van deze boomsoort is dat het een leeftijd kent van over de 2000 jaar.

Tsavo Nationaal park kent de "Big Five" door goed management tegen het stropen, komen er ook weer zwarte neushoorns voor. De Hunters hartebeest die met uitsterven was bedreigd neemt hier ook weer in omvang toe. Ook is het mogelijk de Lesser Kudu te vinden in de droge beboste gebieden, omdat een kudu weinig drinkwater nodig heeft, in de buurt van de Galana rivier. Daarnaast kent het park ook nog ongeveer 600 verschillende vogelsoorten. Voornamelijk door de grote open vlakte is dit een terrein die de cheetah bevalt, let daarbij vooral op de kopjes, dit zijn bepaalde vormen van stenen waar een cheetah op gaat zitten om de omgeving te bespieden.

Aruba dam is een natuurlijk aangelegde drinkwaterplaats in het reservaat, waar inmiddels ook weer overnacht, kan worden in de Ashnil Aruba Lodge voorheen de Aruba lodge.

Tsavo East is redelijk vlak en enorm groot van omvang, het wild is in het droge seizoen voornamelijk te vinden in de buurt van de Galana rivier en de Kanderi moerassen. Het is verboden van de paden af te wijken waardoor een telelens geen overbodige luxe is in het park.

Het South Kitui reservaat ligt noordwestelijk van het Tsavo reservaat. Het reservaat is voornamelijk gesloten voor het normale publiek. Om dit reservaat te bezoeken kan men een verzoek in dienen bij Kenya Wildlife Service (KWS) waardoor u zich echt in niemandsland waant en waarbij u samen met iemand van Kenya Wildlife Service (KWS) begeleid kan worden in het park.

Het park kent ook nog een historie waar een boek over verschenen is en die verfilmd is: "The Man-Eaters of Tsavo" Het verhaal gaat over een groep leeuwen die de aanleg van de spoorlijn terroriseerde,en door grote veiligheidsvoorzieningen elke keer er weer in slaagde om arbeiders mee te slepen. De skeletten van de arbeiders zijn in een grot terug gevonden welke onder water is komen te staan. Het vervreemde een ieder, omdat een leeuw zijn prooi nooit naar dezelfde plek brengt en tot op vandaag blijft het een mysterie.

Het voornaamste punt ligt tussen Mtito Andei en Voi in waar de Tsavo rivier het park binnenstroomt bekend als de Maneaters Bridge. Het park kent nog een voorname 2e historie daar het een slagveld is geweest tijdens de Eerste Wereld Oorlog waar de Britse troepen vochten tegen de Duitsers die het toenmalige Tanganyika bezetten, het tegenwoordige Tanzania.