Tsavo West National Park
Tsavo is niet alleen het grootste nationaal park in Kenia, maar ook het oudste. Het park is verdeeld in oost- en west-Tsavo door de weg van Mombasa naar Nairobi. Het park bevat geen zo’n grote wildconcentraties als Masai Mara, maar is toch de moeite waard om te bezoeken.
Tsavo heeft een indrukwekkend landschap, vanwege de vele lavagletsjers. Ook vindt u hier Mudanda Rock, een mini-versie van Ayers Rock in Australië. De natuurlijke waterpoel bij deze rots is een trekpleister voor wild. Tsavo is verder ook bekend wegens zijn "rode" olifanten die u hier in groten getale aantreft. Deze wentelen zich in het overvloedig aanwezige rode stof, waardoor ze die typische huidskleur krijgen.
Tsavo West
Tsavo West is zeer heuvelachtig, gevormd door vulkanische processen. Het merendeel van Kenia’s wildleven is hier vertegenwoordigd. In het noorden liggen de groene Chyulu bergen. De steile Ngulia Hills met fascinerende rotsformaties domineren het gebied. In de heuvels leven meer dan 500 vogelsoorten.
Tsavo-West is voornamelijk ontstaan uit vulkanische activiteiten tot ongeveer 500 jaar geleden. De erupties hebben het landschap gevormd en is daardoor zeer heuvelachtig. In tegenstelling tot Tsavo East waar de wegen als fluweel bestempeld kunnen worden, kunnen de wegen hier hobbelig zijn door de harde ondergrond. In het noorden ligt de Chyulu range een keten van vulkanische kegels. Deze lava stromen kunnen te voet worden verkend met weidse uitzichten op 2 plateaus de Chaimu en Shetani. De noordelijk gelegen Ngulia Hills bestaan voornamelijk uit steile rotsen en domineren deze omgeving met de hoge pieken van 1825 meter. In het noord-westen zijn de uitlopers van de Kilimanjaro, met een beetje geluk te zien bij klaar heldere dag.
Naast het wild zijn hier veel geologische verschijnselen. De Chyulu en Ngulia heuvels, de Chaimu krater, rivieren en meren zoals Lake Jipe, Tsavo rivier en natuurlijk Mzima Springs. Natuurlijk ook de Shetani lavastromen, de grotten van Shetani en de ketens van de Roaring Rocks.
Deze herkenningspunten kenmerken de natuur en eruptie van miljoenen jaren geleden na een grote aardbeving en het ontstaan van Tsavo tot op vandaag. Onbekend bij velen is dat dit gebied bij uitstek is voor wandelaars en vogelspotters geschikt is. Voornamelijk omdat een deel van deze gebieden niet bezocht worden door het grote wild. Ook beide meren is een bezoek waard ondanks dat er geen grote concentratie aan wild te bekennen is. De beide meren zijn Lake Jipe en Lake Chala welke intens blauw kleurt. Lake Jipe biedt onderdak aan veel nijlpaarden en krokodillen maar beide meren bieden veel vogelsoorten voor diegenen die niet alleen geïnteresseerd in het grote wild.
Chyulu Hills zorgt voor de dagelijkse drinkwatervoorziening van Mombassa. Daar stroomt dagelijks ongeveer 200 miljoen water in de nabijgelegen poelen waardoor deze druk bezocht worden. Informeer naar het onderwater bassin waar dagelijks talloze nijlpaarden te zien zijn onder water. Het geeft direct een beeld van een nijlpaard wat je niet snel zal vergeten want onderwater zijn deze logge reuzen net maan mannetjes. Deze onderwatershow is te zien bij Mzima Springs in een deels afgezonken tank.
Poachers lookout ligt in het noord-westelijk gedeelte van Tsavo West. Volg de Tsavo rivier richting het westen op het punt waar de Tsavo en Ngara rivier samenkomen. Bovenop deze heuvel heeft u een spectaculair overzicht over de weidse vlakte die doorlopen tot aan de Kilimanjaro.
Mzima Springs is een heldere bron waar vanuit een onderwaterkamer de nijlpaarden geobserveerd kunnen worden. De oevers rondom Mzima Springs zijn voorzien van Acacia en raffia palmen. Doordat er goed gemarkeerde nature trails aangelegd zijn kan je onder begeleiding naar een observatie platform wandelen. Rond de Springs liggen krokodillen te zonnen en nijlpaarden te plonsen en te badderen naast zebra’s en gazelle’s en de giraffen. Ook zullen de schreeuwende geluiden van de vele apen die er huishouden je niet ontgaan.
Ngulia Rhino Sanctuary gelegen aan de voet van de Ngulia Hills is een bezoek waard voor hen neushoorn opvang programma.