Owamboland

Owamboland is het gebied ten noorden van het Etosha National Park - in het noordwesten van Namibië. Al sinds de 16e eeuw is Owamboland de drukstbevolkte regio van Namibië. Dit gebied is het vruchtbaarste deel van Namibië, omdat hier veel meer neerslag valt dan in andere delen van Namibië. Owamboland grenst in het oosten aan de Otjiwarongo & Triangle Regio (die ook redelijk vruchtbaar is) en in het westen aan Kaokoland - waar het stroomgebied van de Kunene rivier ligt.

Tijdens het apartheidsbewind in de zestiger jaren werd Owamboland aangewezen als thuisland voor de Owambo’s in Namibië. Na de onafhankelijkheid werd het een provincie van Namibië, bestaande uit vier regio’s:

  • Ohangwena (met als hoofdstad: Outapi)
  • Omusati (met als hoofdstad: Eenhana)
  • Oshana (met als hoofdstad: Oshakati)
  • Oshikoto (met als hoofdstad: Tsumeb)

Owamboland heeft een fraai landschap, met weelderige vegetatie, grote open vlaktes en bezaaid met kleine dorpjes. De open vlaktes - Oshanes genoemd - worden overspoeld met water tijdens het regenseizoen. Wuivende Makalani palmbomen toornen hoog boven de velden en de mensen drijven hun vee en geiten over het groen. Lokale ambachtsmensen verkopen hun waren in kraampjes langs de weg, zoals fraai geweven manden, aardewerk, prachtige sieraden en houtsnijwerk.

Hoewel wilde dieren in dit dichtbevolkte gebied niet zo overvloedig voorkomen als in andere delen van Namibië, heeft het gebied nog steeds de sfeer van een Afrikaanse wildernis. Tradities worden in dit gebied nog steeds nageleefd - en ook de zeven koninkrijken, elk met een eigen leider, bestaan nog steeds. De King Nehale Gate geeft vanuit het noorden toegang tot het Etosha National Park. Deze toegangspoort is genoemd naar Koning Nehale Lya Mpingana, die hiermee geëerd wordt voor z’n dappere aanval op het Duitse fort bij Namutoni in 1904.