Klimaat van la Reunion

Het klimaat van la Reunion zal op deze pagina beschreven worden. Door de hoge bergen varieert het klimaat op Réunion meer dan op de andere eilanden van de Indische Oceaan. Toch zijn er eigenlijk maar twee seizoenen: de regentijd (oktober tot maart) en de droge tijd (april tot september).

Op La Réunion overheersen de passaatwinden die vanuit het oosten komen en tegen de 3.069 meter hoge bergpiek Piton des Neiges stoten. Resultaat: het eiland is verdeeld in twee grote klimaatzones.

De oostkust is - vanwege de wind landinwaarts- natter dan de westkust. De temperatuur aan de kust varieert overdag van 21°C in de droge tijd (winter) tot 28°C in de regentijd (zomer). De oostelijke kant van het eiland wordt bedekt door een weelderige vegetatie dankzij de regelmatige blootstelling aan wind en regen, dit is dan ook de mooiste en wildste kant van het eiland.

Klimaat van la Reunion

De hoge bergrug langs de westkust beschermt de westkust. In de bergen dalen de temperaturen naar gemiddeld 12°C in de winter en 18°C in de zomer. De meeste regen valt van januari tot maart en dat is tevens de tijd dat de kans op cyclonen het grootst is. In de winter (juli-november) kan de temperatuur hoog in de bergen zelfs dalen tot 10 graden overdag en tot zelfs 6 graden gedurende de nacht.

De westkust ligt dus meestal in de luwte en is daardoor en het droogste en zonnigste deel van het eiland, waar mooie stranden liggen, van Boucan Canot tot Saint-Pierre. Het gebeurt vaak dat boven het westelijke gedeelte de zon schijnt in een wolkenloze hemel, terwijl het oosten geteisterd wordt door een regenbui.

De kusten zijn over het algemeen warmer en vochtiger, met temperaturen van 20 graden (augustus) tot 26 graden (februari). Het binnenland heeft beduidend lagere temperaturen, tot tien graden verschil met de kust. Van mei tot oktober is de koelere en drogere periode.

Het aantal regendagen per maand aan de westkust ligt lager dan aan de oostkust, aangezien de bergketen in het centrum van het eiland de regen en wind die uit het oosten komt, tegenhoudt. Dit is ook de reden dat de oostkant van het eiland veel groener is dan de westkant en nooit met waterproblemen kampt. De meeste regen valt gedurende de maanden januari t/m maart. In deze maanden is ook de temperatuur het hoogst.