Informatie over Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is een wonderbaarlijke reisbestemming. Velen zullen verliefd worden op het prachtig land. Er is zoveel te zien en te beleven, dat één bezoek niet voldoende is om alles te verkennen! Kaapstad, volgens velen de mooiste stad ter wereld, is hiervan een sprekend voorbeeld. We willen u graag alvast wat praktische reisinformatie geven ter voorbereiding van uw reis.
Ambassades
Zuid-Afrika heeft een Ambassade in zowel Den Haag als Brussel. U kunt hier nadere informatie verkrijgen over de vereiste reisdocumenten en overige bepalingen.
Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika
210 Koningin Wilhelmina Laan, hoek Muckleneuk, 0001 Pretoria
Tel.: +27 12 4254500
Fax: +27 12 4254531
E-mail: pre@minbuza.nl
Website: www.dutchembassy.co.za
Belgische ambassade in Zuid-Afrika
625 Leyds Street, Muckleneuk, 0002 Pretoria
Tel.: +27 12 4403201
Fax: +27 12 4403216
E-mail: pretoria@diplobel.org
Website: www.diplomatie.be/pretoria
Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland
Wassenaarseweg 40
2596 CJ Den Haag
Tel.: +31 70 3924501
Fax: +31 70 3460669
Website: www.zuidafrika.nl
Zuid-Afrikaanse ambassade in België
Montoyerstraat 17-19
1000 Brussel
Tel.: +32 2 2854400
Fax: +32 2 2854402
E-mail: embassy@southafrica.be
Bevolking
In Zuid-Afrika leeft een bonte mix van volkeren, de ‘Rainbow Nation’, die bestaat uit 49 miljoen mensen. Daarvan is 77% inheems, 10% blank, 9% kleurling en 3% Aziaat. Een bonte en contrasterende mix van de eerste en derde Wereld - die nergens anders ter wereld zo uitgesproken is.
Fooien
Veel reizigers die voor de eerste keer Zuid-Afrika bezoeken zijn vaak verrast door de hoge standaard van service die wordt aangeboden in het land. Als u tevreden bent, is het geven van een fooi gebruikelijk. Hierbij enkele tips: kamermeisje ca. ZAR 5 per dag; taxichauffeur, benzinestation medewerker, porter en parkeerwachter ca. ZAR 5-10. Guesthouses/pensions en ook safari lodges hebben meestal een ´tip box´ bij de receptie. De fooi wordt over alle werknemers verdeeld, zodat ook het keukenpersoneel die u dagelijks heeft voorzien van lekkernijen wordt beloond. MAAR uw ranger en tracker (spoorzoeker) worden niet meegenomen bij de verdeling. U dient de fooi voor hun rechtstreeks te geven. Aanbevolen wordt ZAR 50 per persoon per dag voor de ranger, en iets minder voor de tracker. In een restaurant is 10-15% gebruikelijk.
Gezondheid
In het gehele land is een goede medische voorziening. Nota’s van artsen dienen ter plaatse te worden betaald. Een medische verzekering is daarom aan te bevelen. In de steden bevinden zich apotheek-nooddiensten. Inentingen zijn niet verplicht, doch wordt vaak een inenting tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Een anti-malariakuur wordt aangeraden, in het oosten van Limpopo en Mpumalanga inclusief het Krugerpark en de wildreservaten in het noordoosten van KwaZulu-Natal. Lichte kleding met lange mouwen en een lange broek bieden bescherming tegen muggenbeten. Goede zonnebrandbescherming is een must.
Keuken
De keuken is zeer veelzijdig met Indische, Europese en Aziatische invloeden. Het water in de steden is prima en goed bronwater is overal in supermarkten verkrijgbaar. De wijnen zijn uitstekend.
Kleding
Tijdens de zomer (Europese winter) volstaat lichte kleding. In de hoger gelegen gebieden en in het voorjaar en de herfst is warmere kleding aan te bevelen. Tijdens de winter (Europese zomer) is het overwegend zonnig. Hou er rekening mee dat het tijdens de safari´s in een open voertuig ´s ochtends vroeg of na zonsondergang erg koud kan zijn. Een dikke trui/jas, handschoenen en een muts zijn dan niet overbodig. Regenkleding behoort tot de standaarduitrusting. In de Kaapregio dient u altijd warmere kleding bij de hand te hebben. Stevige schoenen zijn over het algemeen noodzakelijk.
Klimaat/reistijd
Zuid-Afrika heeft over het algemeen een mild en gematigd klimaat en kan daarom het hele jaar bezocht worden. Door de ligging ten zuiden van de evenaar zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die van ons. De beste reistijd om wild te observeren in het noorden en oosten van het land is de Zuid-Afrikaanse winter (van mei tot september). Vanwege het mediterrane klimaat is de Kaapregio beter te bezoeken in de Zuid-Afrikaanse zomer en vroege herfst (van december tot mei). Van juni tot medio augustus is het hier regenseizoen.
Internet
Met uitzondering van enkele kleine plaatsen hebben alle steden en dorpjes tenminste 1 internet-café of Cyber Shop. De toegang tot internet is snel en de kosten voor het gebruik zijn laag. Bij veel accommodaties is in de openbare ruimtes toegang tot Wi-Fi mogelijk.
Paspoort/Visa
EU-ingezetenen hebben geen visum nodig. Voor een verblijf van maximaal 3 maanden dient uw paspoort 2 lege pagina’s naast elkaar te bevatten en nog minstens 30 dagen na uw vertrek uit Zuid-Afrika geldig te zijn. Bij een langer verblijf dient u zich bij de autoriteiten te voegen omtrent de verblijfsbepalingen. De bepalingen kunnen te allen tijde wijzigen.
Let op!
Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kinderen.
Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte.
In het kort omvat de nieuwe regelgeving het volgende:
- Ouders die met kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboortecertificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen;
- Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen (maar met een familielid, kennis of andere begeleider), dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
- Als slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat een schriftelijke verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen;
- Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, danwel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.
De wetswijziging is per 1 juni 2015 ingegaan. Met dit initatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.
Stroomvoorziening
De stroomspanning is 220/230 Volt. U heeft een driepolige adapter nodig die ter plaatse vaak ook verkrijgbaar is. De zogenaamde wereldstekker die u in Europa koopt, past vaak niet. Veel accommodaties hebben voor de gasten adapters ter beschikking. Voor een verblijf in een nationaal park / wildreservaat, moet een zaklamp tot de standaarduitrusting horen, privé game lodges hebben deze meestal standaard in de kamer.
Telefoneren
In principe kunt u uw eigen mobiele telefoon gebruiken in Zuid-Afrika, afhankelijk van het contract met uw telefoonmaatschappij. In afgelegen gebieden heeft u echter geen bereik. Op de luchthavens van Johannesburg en Kaapstad kunt u eventueel een telefoon huren of een lokale SIM-kaart voor uw eigen toestel aanschaffen. Een lokale SIM-kaart is al vanaf ZAR 1,00 te verkrijgen, het beltegoed (Airtime) vanaf ZAR 10,00. Een gesprek met een lokale SIM-kaart naar Europa (vaste net) kost vanaf ZAR 1,00 per minuut. Telefoneren naar Europa vanaf een openbare telefoon of vanuit de hotelkamer is vaak voordeliger.
Tijdsverschil
In de winter bedraagt het tijdverschil 1 uur en in de zomer is er geen tijdverschil.
Valuta/Betaalmiddelen
De betaaleenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). 1 Rand = 100 Cents = ca. € 0,08. € 1 = 13,20 Rand (stand: 26.06.2013); contant geld: maximale invoer is ZAR 5.000 en uitvoer is ZAR 500. Deviezen kunnen onbeperkt worden ingevoerd. In het hele land bevinden zich bankautomaten (ATM), waarmee u met uw bankpas (maestro/cirrus) geld kunt opnemen indien u uw bank vraagt dit te activeren. Alle gangbare creditcards worden geaccepteerd. Bij sommige benzinestations worden tegenwoordig ook creditcards geaccepteerd. Contant geld zoals de Euro en de USD kunnen overal worden gewisseld. Eurocheques worden niet geaccepteerd. Het is aan te raden direct op de luchthaven geld te wisselen of uit de bankautomaat op te nemen.
Veiligheid
In de grote steden dient u dezelfde voorzichtigheid te betrachten als in alle grote steden ter wereld. Bagage nooit onbewaakt achterlaten en waardevolle spullen niet in het zicht leggen in de auto. Zorg ervoor dat u uw bestemming altijd voor het donker bereikt, zodat u gaten in de weg en ook mensen en dieren langs de weg goed ziet. Neem contact op met uw accommodatie als u later aankomt en informeer bij hen of u bijvoorbeeld te voet naar een restaurant kunt gaan.