Klimaat van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft over het algemeen een mild en gematigd klimaat en kan daarom het gehele jaar bezocht worden. Door de ligging ten zuiden van de evenaar zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die van ons. De beste reistijd om wild te observeren in het noorden en oosten van het land is de Zuid-Afrikaanse winter van mei tot september. Vanwege het Mediterane klimaat is de Kaapregio beter te bezoeken in de Zuid-Afrikaanse zomer en vroege herfst van december tot mei. Van juni tot medio augustus is het hier regenseizoen.

Op veel plaatsen lopen de zomertemperaturen op tot zo’n dertig graden en ook in de winter is het Zuid-Afrikaanse klimaat met een aangename twintig graden nog altijd erg gunstig. De heetste plekken liggen in het woestijnachtige gebied in het westen van het land. De zonaanbidders komen in het noordwesten van het land, met op sommige plaatsen meer dan 3700 zonuren per jaar, het beste tot hun recht. In het oosten, tussen de bergen, zul je het vaakst moeten schuilen voor een regenbui. Een duik in de zee voor de kust bij Durban is erg aangenaam. Een warme golfstroom zorgt hier voor een watertemperatuur die schommelt tussen de twintig en 25 graden.

Zuid-Afrika ligt ten zuiden van de evenaar, wat betekent dat de zomer in december en de winter in juni begint. In januari worden in het binnenland gemiddeld de hoogste temperaturen gemeten en langs de kust geldt dit voor de maand februari. Ondanks de grote oppervlakte die Zuid-Afrika beslaat zijn er relatief weinig temperatuurverschillen tussen noordelijk en zuidelijk gelegen gebieden. Er heerst over het algemeen dus een gematigd klimaat.

Onweersbuien zijn in Zuid-Afrika geen onbekend fenomeen. In het gebied van de Drakensbergen bliksemt het maar liefst honderd dagen per jaar. Richting de westkust neemt dit aantal snel af om plaats te maken voor een constant zeeklimaat. Soms scheert een onweersbui samen met een stevige hagelbui of zelfs een tornado over een gebied. In KwaZulu-Natal of Gauteng is de kans op een ontmoeting met dit natuurgeweld het grootst. November, december en januari zijn de ‘tornadomaanden’ bij uitstek.