Limpopo

Limpopo – voorheen Noord Provincie - is een afgelegen provincie in het noorden van Zuid-Afrika en wordt niet vaak door toeristen aangedaan. Velen rijden er doorheen op weg naar Zimbabwe of het Kruger National Park, maar Limpopo zelf heeft wel degelijk prachtige en interessante plekken om te bezoeken. De prachtige natuurgebieden zorgen voor een echt pioniersgevoel voor de avontuurlijke reiziger.

Limpopo rivier

Limpopo is 123.900 km² groot en wordt begrensd door Zimbabwe in het Noorden, door Botswana in het Westen en door Mozambique in het Oosten. De Limpopo rivier vormt de grens. De Limpopo stroom heeft een lengte van 1600 tot 1770 kilometer, naargelang de bronnen, en is na de Zambezi de tweede langste rivier die oostelijk vloeit. Zij zigzagt in boogvorm van de noordoostelijke kant naar het noorden en mondt dan zuidwestelijk uit in de Indische oceaan bij Xai-Xai in Mozambique.

De Limpopo wemelt van gevaarlijke stroomversnellingen en watervallen, maar is een eindje voorbij de monding bevaarbaar tot waar zij de toevoer van haar belangrijkste zijrivier ontvangt, de Olifantsrivier. Een zandbank hindert echter bij lage tij de toegang van grotere schepen.

Hoewel de oevers al 3,5 miljoen jaren bewoond , is Limpopo voor het eerst ontdekt door de Portugese Vasco da Gama. Fossielen die naar die eerste bewoners verwijzen, werden ontdekt bij Mokopane Rudyard Kipling, bekend door zijn Jungle Book, kende de Limpopo een belangrijke rol toe in ’het olifantenkind’, een van de verhalen uit het boek ’ Just so Stories’. Wanneer je de N1 neemt – de grootste weg door deze provincie – passeer je eerst de Waterbergen. Dit is een vrij vlak gebied dat rijk is aan moerrassen, beekjes, savannes en baobab bomen. Maar de hellingen van de Waterbergen zijn stijl en ideaal voor bergsporters.

Bezienswaardigheden

Richting het noorden stuit je op totaal andere omgeving: de Soutpansbergen met groen-blauwe hellingen en dichtbegroeide bossen. In het westen van Limpopo liggen enkele prachtige wildparken en het oosten biedt ruimte voor landbouwgrond voor tropisch fruit, toegang tot het Kruger National park en uitgestrekte bossen. Aan de rand van Kruger National Park ligt Silonque Bush Estate, een goede optie voor een leuke accomodatie. In de bossen in het oosten van Limpopo leeft de mystieke Rain Queen die het volgens de legende laat regenen in dit gebied. In 2005 werd er een nieuwe koningin gekroond, Modjadji VI, opvolgster van haar grootmoeder Modjadji V. In het noordoosten leven de Venda, een stam die nog leeft volgens oeroude tradities die de rest van de Zuid-Afrikaanse bevolking al lang niet meer gebruikt.

Over het algemeen is Limpopo vrij heet en droog en hoe noordelijker je reist hoe heter het is. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer tussen de 17ºC en 27ºC en in de winter tussen de 4ºC en 20ºC. De meeste regen valt tussen november en maart. Let op: in Limpopo komt malaria voor, vooral in de lagergelegen gebieden.

Steden

Limpopo kent enkele leuke plaatsen zoals de hoofdstad Polokwane (Pietersburg), en het schilderachtige Makhado (Louis Trichardt). De mijnindustrie is van groot belang voor de lokale economie van Limpopo en bij Phalaborwa vind je een gigantische kopermijn. Deze stad is ook een belangrijke toegangspoort tot het Kruger National Park.