Rain Queen (Duiwelskloof)

In Afrika is het zeer ongewoon om een vrouw een stam te laten leiden, maar de Rain Queen is een uitzondering. Modjadji VI woont in GaModjadji in het Bolebodu-gebied vlakbij de Duiwelskloof en heeft in 2003 haar overleden grootmoeder Modjadji V opgevolgd. Deze mystieke koningin is hoofd van een vrouwendynastie en regeert over de Balobedu-stam. Via de bloedband wordt de gave om het te laten regenen doorgegeven.

De regenkoninginnen zijn directe afstammelingen van de ooit zeer machtige Monomotapa dynastie, een in de 15e eeuw regerende Karanga-stam in Zimbabwe. Door een schandaal binnen deze koninklijke familie vluchtten de dochter van de koning, Dzugungini, en haar zoon naar het zuiden van zijn rijk. Ze nam verschillende (tover)drankjes en geheimen om het te laten regenen met haar mee om zich tegen de vijand te kunnen beschermen. Deze kennis en krachten werden van dochter op dochter doorgegeven. De kleindochter van Dzugungini werd de eerste Rain Queen en kreeg de naam Modjadji.

Regenfestival

Ieder jaar, rond de maand november is er een festival om de komende regenval te vieren. De stamhoofden – de indunas – selecteren een aantal stamleden om te gaan dansen voor de regen. Na de ceremonie met allerlei rituelen gaat het – als het goed is – regenen. Wanneer dit uitblijft, komt dit volgens de Balobedu-stam door de beschadiging of vernietiging van een heilige plek.

Het land van deze stam en de Rain Queen is een indrukwekkend stukje natuur met baobab bomen, ongerepte bossen en bergketens. Hier leeft een diverse flora en fauna en samen met de legendes van de Rain Queen is dit bijna een mythisch gebied. In het nabijgelegen Tzaneen en Polokwane worden tours naar de Rain Queen georganiseerd. Er wordt een donatie van u verwacht maar het is niet zeker dat je de koningin altijd te zien krijgt. Toch is dit een zeer bijzondere ervaring. Informeer voor tours bij het Limpopo Tourism & Parks Board in Tzaneem en Polokwane.De Rain Queen leeft vlakbij de Duiwelskloof in het oosten van Limpopo. Tours naar het gebied kun je boeken in Tzaneem (gelegen aan de R36 en R71) en Polokwane (gelegen aan de N1).