Polokwane (Pietermaritzburg)

Polokwane is een stad vol met brede lanen, jacaranda’s, parken en fonteinen. Polokwane is het agrarische en commerciële centrum van Limpopo, maar ook het culturele centrum van de regio. Er worden indrukwekkende tentoonstellingen georganiseerd en de stad heeft een aantal mooie, historische gebouwen.

Tegenwoordig vormt Polokwane het economische centrum van Limpopo, ook wel Noord-Transvaal genoemd. Oorspronkelijk heette deze stad Pietersburg en werd in 1886 gesticht in de provincie Limpopo door de Voortrekkers. Zij bouwden in eerste instantie een nederzetting veel zuidelijker dan Polokwane. Maar vanwege terugkerende botsingen met de lokale stammen, trokken deze in noordelijke richting en stichtten Polokwane onder leiding van Andries Potgieter. Gelegen op een hoogte van 1.3 kilometer boven zee-niveau en op de Steenbokskeerkring zorgt ervoor dat bijna het hele jaar door de zon schijnt en er een heerlijke temperatuur heerst.

Er wonen in Polokwane tegenwoordig meer dan 150.000 mensen en er is genoeg te doen. De stad ligt erg strategisch: niet ver van de grens met nabijgelegen landen zoals Zimbabwe, Mozambique en Botswana en langs de drukke n1 snelweg die helemaal tot Kaapstad loopt. In en om Polokwane vind je een schat aan musea en nationale parken. Zo ligt het wereldberoemde Kruger National Park niet ver van de stad en ligt er het mooie Polokwane Game Reserve. Tevens vind je hier het Bakone Malapa Northern Sotho Open Air Museum: een openluchtmuseum waar u alles van traditionele tot hedendaagse cultuur van de Bakoni stam ziet.

Verdere bezienswaardigheden in de omgeving zijn de Cheune Crocodile’s Farm, waar u vanalles kunt zien en leren over deze fascinerende dieren. Iets minder leuk maar wel interessant is het Concentration Camp Cemetary. Deze begraafplaats is aangelegd om alle slachtoffers die gevallen zijn ten tijde van de Boer-oorlog. Deze plek is van historisch belang voor Zuid-Afrika en de omgeving van Polokwane. Polokwane ligt aan de noordelijke snelweg N1.