Waterberg Game Reserve

Waterberg is een uitgestrekt stuk natuur in de provincie Limpopo dat is uitgeroepen tot een beschermd biosfeerreservaat door UNESCO. Dit gebied loopt 150 km door van Thabazimbi in het zuidwesten tot de Lapalala rivier in het noordoosten. Het is hier zo mooi en het landschap is zo gevarieerd, dat Waterberg wel vaker het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika wordt genoemd.

Veel toeristen vinden hun weg naar Waterberg door het enorme aanbod aan flora en fauna. Ondanks het droge klimaat is dit een vrij groen stukje natuur met lange stukken bushvelden, savanne, en veel verschillende grassen, plantensoorten en lavendelstruiken. Meerdere rivieren doorkruisen het gebied en stromen dan over in de Limpopo rivier. De rivierbeddingen hebben een groenere vegetatie en trekken ook andere diersoorten. Zo is de Lapalala-rivier is een geliefde plaats voor krokodillen en in sommige seizoenen ook voor nijlpaarden. Verder vind je hier vele kleine stroompjes en moerassen.

Accommodaties in het Waterberg Game Reserve

Safari Plains | Impala Tours

Safari Plains

Gelegen in het Greater Mabula Game Reserve. De lodge bestaat uit 20 safaritenten met een prachtig uitzicht over de savanne. 10 safaritenten zijn geschikt voor families en er worden verschillende kinderactiviteiten aangeboden.

Waterreservoir

De zandstenen bergen kunnen veel vocht opnemen en dienen zo als waterreservoir voor grondwater. Hieraan dankt het gebied ook zijn naam ’Waterberg’. Vooral de eerste bewoners van dit gebied - de San - maakten hier gebruik van. Zij vestigden zich al tweeduizend jaar geleden in dit gebied. In de bergen kunt u nog veel rotstekeningen vinden uit die tijd. In Waterberg vindt u alle leden van de Big Five, samen met een enorm aantal antilopes, elanden, kudu’s, giraffes, zebra’s maar ook reptielen, waaronder de Black Mamba. In totaal leven hier 75 diersoorten. De vogelpopulatie bestaat uit meer dan driehonderd soorten, zoals een aantal indrukwekkend grote gieren. Een perfect gebied dus voor game-safari’s.

Wildreservaten

U kunt het bergachtig gebied te paard verkennen. Verder zijn er meerdere wandelroutes onder andere langs een van de vele boerderijen. In Waterberg wordt namelijk veel gewassen verbouwd, zoals koffie, rijst en citrusvruchten. Voor een echt relaxte tour kunt u op één van de vele rivieren cruisen. Verder liggen hier het bekende Marakele National Park, waar de witte neushoorn voorkomt, en vele wildreservaten waaronder het Kololo Game Reserve.

Waterberg ligt in zuidwesten van Limpopo op ongeveer twee en een half uur rijden vanaf Johannesburg.