Louis Trichardt (Makhado)

Het plaatsje Louis Trichardt is ontstaan onder de impuls van de Voortrekkers. De stad is vernoemd naar een leider, de Zweedse Louis Trichardt. Later zou blijken dan Trichardt juist had gehandeld, toen hij besloot hier zijn woonplaats te verstigen. Andere Voortrekkers trokken door richting Mozambique, maar zouden allemaal vermoord worden.

Net als vele andere steden kreeg Louis Trichardt een nieuwe naam, namelijk Makhado. Makhado was een Venda koning waar maar weinig over bekend was. De naamsverandering zorgde voor veel kritiek in de regio. Verschillende actiegroepen protesteerde tegen de naam omdat de stad een geografische naam had moeten krijgen, en geen politieke naam.

Een standbeeld van de Venda koning werd in 2005 geplaatst en daarmee werd het oude beeld van Louis Trichardt verwijderd en in een schuurtje bewaard. Wederom kwamen groepering in protest: het beeld werd beklad met kleuren van de oude Zuid-Afrikaanse vlag. Hierna volgde meer vandalistische acties: de oude vlag werd overal op de muren geklad en bordjes met straatnamen werden veranderd. In 2007 werd de naamsverandering terug getrokken en kreeg Makhado haar oude naam Louis Trichardt terug.

Niet ver van Louis Trichardt ligt Medike, een natuurlijke erfgoed waar de Montgezi rivier in de loop der eeuwen een enorme kloof heeft uitgegraven. In Medike kan goed gewandeld worden, langs watervallen en bergstromen en door indrukwekkende bossen kloven. In de rotsen vind je oud rotstekeningen van het San-volk. Louis Trichardt ligt aan de noordelijke snelweg N1.

Accommodaties in Louis Trichardt (Makhado)

H12 Leshiba | Impala Tours

H12 Leshiba

Gelegen op 1.200 m hoogte in de Soutpansberg Mountains. Verblijf in een gerenoveerd authentiek dorp bestaande uit 5 eenvoudige en-suite hutten in Afrikaanse stijl. De lodge heeft een bijzonder badhuis en goede safarimogelijkheden.