Modjadji Cycad NR

In het Modjadji Cycad Nature Reserve vindt u één van de meest fascinerende vegetaties van heel zuidelijk Afrika. Hier groeit namelijk de oeroude Modjadji-broodboom, die het dieet was van prehistorische reptielen. De reptielen zijn al lang uitgestorven, maar de Modjadji-broodboom groeit vrolijk verder dankzij de verzorging van de Modjadji, het volk dat hier al generatieslang leeft. Het Modjadji Cycad Nature Reserve is werkelijk een uniek gebied waar u als bezoeker een soort ‘Alice in Wonderland’-gevoel beleeft, door alle bijzondere planten die hier groeien én vanwege de bijzondere Rain Queen Modjadji en haar volk die hier ‘de macht’ hebben.

Modjadji laat zich in het Engels vertalen als ‘Ruler of the Day’. Deze koningin laat het hier door een ceremonie regenen en wordt na haar dood door haar dochter of kleindochter opgevolgd.

De Modjadji-broodboom is hier overvloedig aanwezig; niet alleen in aantal maar ook in grootte. Deze bizarre boom kan namelijk wel 12 m hoog worden, de bladeren 2,5 m lang en de dennenappels kunnen een gewicht halen van 34 kg! Kijk dus uit wanneer je onder een Modjadjibroodboom loopt.

In het Modjadji Cycad Nature Reserve heeft u uitzicht over het bijzondere bos, acacia’s, grasvelden met op de achtergrond het Kruger National Park en de Vulovedu Mountains. Vooral wanneer er een mist hangt, is het hier bijna magisch. Er leven verschillende soorten wildlife wildbeesten, buffels, nyala’s, impala’s en meer dan 170 soorten vogels.

Het Modjadji Cycad Nature Reserve ligt in het oosten van Limpopo nabij de N36, op zo’n 10 km ten noorden van Duiwelskloof.