Phalaborwa

Phalaborwa is ontstaan door de ontdekking van de vele minerale lagen en werd als stad gesticht in 1958. De hoeveelheid en verscheidenheid aan delfstoffen wordt toegeschreven aan een serie vulkanische uitbarstingen in het gebied 2 000 miljoen jaar geleden. De kegel van de uitbarsting is verdwenen, maar de pijp – een verbazingwekkend geologisch verschijnsel – is gebleven. De pijp heeft een doorsnee oppervlak van 19 m2 en zit tot op een onbekende diepte propvol met delfstoffen, van fosfaten tot goud.

Ongeveer 150 jaar geleden werd de pijp ontdekt door inheemse prospectors en zij begonnen koper en ijzer te ontginnen. Zij noemden de plaats Ba-Phalaborwa, ‘beter dan het zuiden’, de door koorts geteisterde gebieden waar ze vandaan kwamen. Ba-Phalaborwa gaat er prat op een van ‘s werelds grootste bovengrondse mijnen te zijn en hier wordt het Zuid-Afrikaanse koper gewonnen op een nogal bijzondere manier. De open mijn is 450 m diep en heeft een diameter van bijna 2 km. Een bezoek aan het uitzichtpunt en het mijnmuseum is de moeite waard.

Maar Ba-Phalaborwa heeft nog veel meer attracties. Het ligt op 2 min. rijden van het Kruger National Park en biedt allerlei mogelijkheden voor het genieten van het natuurleven van dichtbij. Ba-Phalaborwa is de enige stad waarvandaan avondsafari’s naar het Kruger National Park georganiseerd worden.

Accommodaties in Phalaborwa

Sefapane Lodge & Safaris | Impala Tours

Sefapane Lodge & Safaris

Gelegen in een privé wildreservaat op slechts 1 km van het Kruger Park. Verspreid over de mooie tropische tuin liggen 31 Afrikaanse, rustieke rondavels. Verschillende excursies naar het Kruger Park behoren tot de mogelijkheden.