Tuli Block

Het Tuli Block bestaat uit een 300km lange en 10-20km brede strook land langs de Limpopo rivier, die de grens met Zuid-Afrika markeert. Deze landstrook werd ruim 100 jaar terug aan blanke boeren gegeven, nadat de spoorlijn van Gaborone naar Bulowayo verder van de rivier af werd gelegd. Het land langs de rivier bleek echter niet zo geschikt voor landbouw of veeteelt. Er werden uiteindelijk een aantal private wildreservaten gesticht, waar de uitgezette dieren goed bleken te gedijen. Vooral de reservaten in het noordoosten - bij het North-East Tuli Game Reserve (zoals het Mashatu Game Reserve) - bleken goed aan te slaan en hebben ondertussen een grote variatie en dichtheid aan wild, waaronder olifanten, nijlpaarden, kudu, wildebeest en impala’s, maar ook leeuwen, luipaarden en cheetah’s. De beste tijd voor een bezoek is de droge tijd (mei t/m september).

Er is echter meer te zien dan alleen wilde dieren. De bekendste attractie is de Solomon’s Wall, een 30 meter hoge rotswand die door tektonische werking van de aarde is ontstaan. Een andere attractie zijn de Motloutse Ruins, overblijfselen van een met stenen gebouwd dorp van het Mwene Mutapa koninkrijk. De ruïnes stammen uit dezelfde tijd en zijn vergelijkbaar in stijl met die van de Great Zimbabwe Ruins. Het Tuli Game Reserve, de Solomon’s Wall en de Motloutse Ruins zijn eenvoudig te bereiken over gravelwegen vanaf de grenspost Pont Drift met Zuid-Afrika.

Het Tuli Block, in het zuiden van Botswana, is prima te combineren met een reis door Zuid-Afrika. U kunt dan met de huurauto naar de grenspost Pont Drift rijden. Als het water in de Limpopo rivier hoog staat wordt u per kabelbaan naar de overkant gebracht. In de droge maanden vindt de transfer plaats per 4WD.