Lamu
Minder bekend dan de Keniaanse kust bij Mombasa, maar zeker de moeite waard is de Lamu archipel. Deze eilandengroep ligt meer naar het noorden en behoort tot het werelderfgoed. Ze was duizend jaar geleden een handelscentrum waar Afrikanen, Portugezen, Turken, Arabieren en Indiërs elkaar ontmoetten. Dat leidde tot een gemengde cultuur die zich het best laat opsnuiven in het autovrije Lamu-Stad met zijn smalle straatjes en hoge huizen voorzien van fraai bewerkte houten deuren. Naast cultuur vindt u hier vooral ongerepte natuur!
U kunt ondermeer een tocht maken naar de mangroves, met z’n unieke wetlands fauna. U kunt ook de eilandjes in de omgeving verkennen per dhow - een traditionele zeilboot. Verder kunt u hier diepzeevissen, snorkelen en duiken. Het onderwaterleven is hier zeer uitbundig, en zeeschildpadden en dolfijnen worden regelmatig gezien.
In Lamu lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Net zoals Zanzibar, bestaat het oudste deel van de stad uit een 18e-eeuwse ’stone town’ (lokaal bekend als ’Mkomani’). Dit bestaat uit vele, nauwe straatjes, waar u makkelijk kunt verdwalen. In deze straatjes komt u veel oude en karakteristiek bewerkte deuren tegen die in vroeger tijden de status van de bewoners aangaven. Op Lamu zijn auto’s verboden en goederen worden vooral per muilezel vervoerd.
Hoogtepunten
Lamu Island kent een zeer rijke cultuur. Arabische en Afrikaanse invloeden smelten hier samen tot een exotische en vrolijke mix. U kunt deze cultuur proeven tijdens een wandeling door Lamu Old Town, een bezoek aan een van de marktjes of met een excursie rond het eiland. U kunt musea bezoeken, een Swahili trouwerij bijwonen of een ritje maken op een ezel. Duikfanaten kunnen hun hart ophalen in de wateren rondom het eiland en ook voor visliefhebbers zijn er allerlei excursies te maken. Tot slot kunt u een schitterende vlucht maken met een sportvliegtuigje en zo het archipel in vogelvlucht bewonderen.