Klimaat van Kenia
Temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid zijn in Kenia aan grote verschillen onderhevig. Er zijn vier zones te onderscheiden met min of meer hetzelfde klimaat.
Het golvende plateau in West-Kenia is over het algemeen zeer warm en met een behoorlijke luchtvochtigheidsgraad. Regen valt er het hele jaar door. In april valt de meeste regen, maximaal 200 mm; in januari valt de minste regen, ca. 40 mm. De minimumtemperaturen liggen tussen de 14 en 18°C en de maximumtemperaturen tussen de 30 en 34°C. Meer naar het westen, bij het Victoria-meer, heerst een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 18 tot 30 °C; hier vallen zware tropische regens.
De centrale hooglanden en de Rift Valley hebben de meest aangename temperaturen, alhoewel ook hier grote verschillen zijn waar te nemen. In de laagste delen van de Rift Valley is het vrij dor en op de Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. Regenval varieert van 20 mm in juli tot 200 mm in april en valt voornamelijk in de periodes maart tot mei (lange regens) en oktober tot december (korte regens). In de Aberdare-bergen en op Mount Kenya valt de meeste neerslag tot vaak meer dan 3000 mm per jaar. De temperaturen variëren van minimaal 10 à 14°C tot maximaal 22 à 26°C.
De uitgestrekte semi-droge bushlands en de woestijnachtige gebieden in het noorden en noordoosten worden gekenmerkt door grote temperatuursverschillen. Overdag is het rond 40°C terwijl de temperatuur ’s nachts terugvalt naar waarden tussen de 15 en 20°C. Het regent niet vaak en als het regent gebeurd dit vaak in stortbuien. Juli is hier de droogste maand en november de natste. De gemiddelde neerslag ligt tussen 250 en 500 mm per jaar.De kuststreek is het hele jaar door heet en vochtig, hoewel de temperatuur wordt getemperd door de zeewind. De regenval varieert van 20 mm in februari tot 300 mm in mei. Jaarlijks valt er tussen de 1000 en 1250 mm. De gemiddelde temperaturen zijn het gehele jaar ongeveer gelijk, tussen 22 en 30°C.