Motsomi

Motsomi ligt in een gebied dat "de Corridor" wordt genoemd en is feitelijk niet meer dan een politiebureau. De Corridor is een beschermd leefgebied van de San - Bosjesmannen - die in deze streek hun oude leefgewoontes proberen voort te zetten.

Oorspronkelijk bestond de hier levende San uit drie aparte taalgroepen: de !Xoo, Naro en !Twa. Door de strijd met zwarte stammen als Herero en het gevecht tegen de oprukkende kolonisatie van de Afrikaner Boeren is hun leefgebied steeds kleiner geworden. Sinds de jaren ’90 proberen speciale organisaties zich in te zetten voor het behoud van de San-leefgewoontes. Eén van deze organisaties is Omaheke San Trust die een San-kampeerplaats heeft gebouwd in de Kalahari nabij Motsomi. Bezoekers kunnen in Säa Ta Ko overnachten en het San-leven ervaren.

De weg naar Säa Ta Ko is in redelijke staat, zodat u het ook met een gewone 2WD auto kunt bereiken. Er ligt een benzinestation op 20 km afstand van de San camping. Het hoofdkantoor van Säa Ta Ko is gevestigd in Gobabis (Roosevelt Straat, Gobabis). U kunt hier een boeking maken.

Neem de C22 zuidwaarts naar Onderombapa. Ga na 66 km linksaf de D 1716 op. Ga na 26 kilometer rechts de D 1717 op en blijf deze volgen tot u de T-splitsing krijgt met de D 3820. Ga hier rechts en blijf de weg volgen (circa 80 km) totdat u bij de camping komt.

Motsomoi - Gobabis: 250 km

Motsomi - Mariëntal: 267 km