Witvlei

Witvlei is een typisch boerendorp in het oosten van Namibië. In deze streek liggen veel rundvee boerderijen, en daarom staat er in Witvlei een groot abattoir - met een capaciteit van zo’n 27.000 runderen per jaar. Het vlees uit Witvlei wordt als kwaliteitsvlees gezien en wordt wereldwijd geëxporteerd. Er liggen ook enkele kopermijnen in het gebied.

De oorspronkelijke naam van het dorp volgens de Nama taal is !Uri !Khubus. Het merendeel van de inwoners van Witvlei zijn van Damara afkomst, maar er zijn ook Ovambo, Herero, mensen uit Kavango, een paar Himba’s, en inwoners van gemengde etniciteit.

De nederzetting was de plaats van de Slag van Witvlei in de Eerste Herero-Nama Oorlog (maart 1864). De Herero leider Maharero - met de hulp van de jager Frederick Green (bekend onder de Ovaherero als Kerina) - leidde een contingent van 1.400 Ovaherero uit Otjimbingwe in de strijd tegen de Orlam Afrikaners, onder leiding van Jan Jonker Afrikaner. Afrikaner’s troepen werden verslagen en vluchtten, maar er volgden daarna nog een aantal andere gevechten elders.