Nyae Nyae Conservancy

Het 30.000 hectare grootte Nyae Nyae Conservancy is een beschermd woon- en jachtgebied voor een groep van 2000 San-mensen, zodat zij volgens hun oude traditionele wijze verder kunnen leven. De leden van de Ju/’hoansi !Kung kunnen zich hier met traditionele jachtgewoontes en het verzamelen van voedsel in leven houdt. De San-mensen lezen de natuur als een boek. Een spoor, de hoek van een hoef, een verwaaid zandkorreltje: het zijn voor hen betekenisvolle aanwijzingen op weg naar een prooi.

In het Nyae Nyae Conservancy willen de San-mensen hun kennis met anderen delen door diverse activiteiten te organiseren zoals spoorzoeken, het verzamelen van eetbare planten, een 2-daagse jachttocht of u deelgenoot te maken van een dansceremonie rondom het vuur. U kunt al deze activiteiten bij het Nyae Nyae Conservancy Office boeken. Het Conservancy heeft een kantoor in de hoofdstraat van Tsumkwe.

Houdt u er rekening mee dat de meeste San-mensen ietwat verlegen en teruggetrokken mensen zijn. Vaak praten ze Afrikaans - naast hun eigen kliktaal uiteraard. Ze zullen u met liefde helpen om de kliks van hun eigen taal onder de knie te krijgen. U zult merken dat dit nog niet zo makkelijk gaat, al is het maar omdat ze elk dialect minimaal 5 verschillende kliks heeft die voor onze oren nog wel eens hetzelfde klinken.

Alhoewel in het Nyae-Nyae Conservancy de San-mensen zoveel mogelijk willen vasthouden aan hun traditionele levenswijze, is deze toch niet meer vrij van moderne invloeden. Toeristen komen en gaan - en natuurlijk gebeurt dat niet zonder geld achter te laten. Een pure onaangetaste en geheel zuivere San-leefwijze is daarom zelfs in de meest afgelegen Kalahari-gebieden niet meer te vinden. Maar als u de ’romantiek’ van dat beeld los laat en open staat voor de San-leefwijze op het snijpunt van traditie en moderniteit, zult u waarschijnlijk met kippevel naar huis gaan. De kennis die deze mensen hebben, is nog altijd van een andere orde dan de kennis die onze samenleving kenmerkt.Het grondgebied van Nyae Nyae Conservancy kromt zich rondom de gelijknamige waterpan die alleen in het regenseizoen volop water bevat. In de overige maanden blijft er hier en daar water staan dat natuurlijk alleen al daardoor toch troepjes wild aantrekt. Als u een 4WD auto heeft en een vergunning van het kantoor in Tsumkwe kunt u hier een gamedrive gaan maken. Voor een safari vormen de waterpannen dus een prima locatie. Dat wil niet zeggen dat er enorme grote troepen leven zoals in Etosha, want daarvoor zijn de omstandigheden te droog. Maar met een beetje geluk en veel geduld zult u zeker beloond worden met kleine troepen zebra, gnoe, gemsbok, kudu en in hun voetsporen de leeuw, cheetah en hyena.

U mag in Nyae Nyae niet in het wild te kamperen. Op de officiële campingplaatsen is het verplicht om in een tent te slapen. Houdt deze ’s nachts goed dicht. Om naar of door Nyae Nyae Conservancy te rijden heeft u beslist een 4WD auto nodig.

Vanuit het Nyae Nyae Conservancy is het mogelijk om een meerdaagse tour te maken naar Khaudum Game Reserve. Hiervoor zijn convooien van minimaal 2 x 4WD verplicht.