Otavi

Otavi is een klein plaatsje in het noordoosten van Namibië, gelegen in de zgn. Triangle - de vruchtbare landbouwstreek tussen de plaatsen Tsumeb, Otavi en Grootfontein ten oosten van het Etosha Game Reserve. De naam Otavi stamt van het Owambowoord ’tava’ en betekent ’het trekken en duwen van het kalf terwijl het bij zijn moeder drinkt’.

Otavi is in de beginjaren van de 20e eeuw voor de Duitsers van groot belang geweest - omdat in de bergen rondom Otavi koper werd gevonden. Als gevolg daarvan is bij Otavi een hele mijnindustrie ontstaan. De Otavi Minen und Eisenbahn Gesellschaft (OMEG) werd in 1900 opgericht en zorgde er - samen met South West Africa Company (een bedrijf uit Londen) - voor dat er een spoorweg werd aangelegd waarmee de metalen en mineralen naar Swakopmund konden worden vervoerd.

Tegenwoordig ligt de mijnbouw rondom Otavi grotendeels stil. Er wordt in de bergen alleen nog zink en lood gemijnd. Een paar kilometer buiten Otavi staat de Khorib gedenksteen, die herinnert aan het einde van het Duitse bestuur in 1915.