Waterberg Plateau

Het Waterberg Plateau is 48 kilometer lang, 15 kilometer breed en ligt bijna 200 meter boven het omliggende land in het noordoosten van Namibië. Door de hooggelegen positie ontvangt het bergplateau meer regenval en heeft het een dichtere subtropische vegetatie dan in de meeste andere natuurparken van Namibië. Het gesteente van het bergplateau laat water gemakkelijk door, waardoor vooral aan de voet van het plateau het landschap groen en weelderig is, terwijl de bovenkant droog is.

Groepjes Nama en Herero hebben eeuwenlang met hun vee langs en over het plateau getrokken dat doorgang bood tussen de Kleine en Grote Waterberg. Vanaf 1873 verscheen de eerste Duitse zendingpost op het toneel. Een school, winkels en een kerk werden gebouwd. De locale Damara, Herero en Nama groepen maakten ook van de voorzieningen gebruikt. Ook dat ging goed totdat de locale middenstand hen goederen ging leveren op krediet. Toen zij vervolgens hun schulden niet meer konden aflossen, werd er beslag gelegd op het land.

Vooral bij de Herero leidde dit tot grote spanningen die in 1904 inderdaad tot een veldslag leidde tussen de Duitsers en de Herero. De 11e augustus van dat jaar zal voor de Herero’s altijd een zwarte dag blijven. Aan de voet van het bergplateau verloren de Herero’s toen hun laatste en grootste slag tegen de Duitse koloniale strijdkrachten. De Herero werden hierna gedwongen het gebied te verlaten en oostwaarts te trekken naar British Bechuanaland (nu Botswana). Velen kwamen om tijdens de hevige en ongelijke strijd tegen hun onderdrukkers, of in de Kalahari woestijn door gebrek aan water en voedsel.

Begin jaren zeventig werd een aanzienlijke hoeveelheid bedreigde diersoorten overgebracht naar Waterberg. Het plateau is grotendeels ontoegankelijk, waardoor bijvoorbeeld de zwarte neushoorn beschermd kon worden tegen roofdieren en stropers. Het programma werd een groot succes. De zwarte neushoorn is inmiddels vanuit Waterberg ook geherintroduceerd in het gebied rondom Damaraland.

Tegenwoordig behoort het bergplateau tot het Waterberg Plateau National Park, dat een oppervlakte heeft van meer dan 8000 hectare (50 x 16 kilometer). In het park zijn o.a. buffels, nijlpaarden en verschillende soorten antilopen te zien. Er leven zo’n 125 soorten zoogdieren, waaronder een aantal bedreigde diersoorten zoals de sabelantiloop en de witte en zwarte neushoorn. Ook wilde honden, gnoes, buffels, duikers, bavianen, klipspringers, luipaarden, cheeta’s en meer dan 200 vogelsoorten komen hier voor. U kunt tijdens gamedrives van deze uitbundige flora en fauna genieten.

Op het plateau zijn fossiele voetsporen van dinosaurussen te vinden. De sporen zijn meer dan 200 miljoen jaar oud. Ook de allereerste mensen in dit gebied, de San, hebben sporen nagelaten. De rotstekeningen op het plateau zijn soms vierduizend jaar oud. Tot ongeveer 50 jaar geleden leefde de San-bevolking hier op geheel traditionele wijze.

Bezoekers worden pas sinds 1989 toegelaten. Overnachten is mogelijk in het Bernabé de la Bat Rest Camp dat ruime chalets heeft, een restaurant, zwembad , winkel en een receptie. Bij de receptie is het mogelijk gamedrives te boeken die elke ochtend en middag onder begeleiding van een parkbeheerder worden verzorgd. De drives duren 4 uur. In het Waterberg Plateau National Park kunt u vanwege het rulle zand niet zelf rijden. Het natuurreservaat is omheind en alleen het lokale personeel heeft een sleutel van de entree.

In het Waterberg National Park gaat het vooral om wandelen: er zijn diverse wandelroutes uitgezet die u zonder verdere begeleiding kunt maken. In totaal zijn er negen wandelingen. Bij de receptie kunt u een boekje krijgen waarin de routes beschreven staan. Deze zijn veilig, al kan het zo maar gebeuren dat u een giraffe familie op zoek naar voedsel tegenkomt. Andere diersoorten die hier gemakkelijk tegenkomt zijn impala’s, steenbokken en kudu’s. Met een beetje geluk spot u ook neushoorns, buffels en cheeta’s.

Voor fanatieke wandelaars is het mogelijk meerdaagse trektochten te maken. Tussen april en november is het mogelijk te boeken voor een onbegeleide meerdaagse tocht. Een begeleide 3-daagse wandeltocht is de Waterberg Wilderness Trail gedurende enkele weekenden per jaar.

Er is maar één mogelijkheid om bij het Waterberg Plateau uit te komen. Vanaf de Highway B1 - 30k m ten zuiden van Otjiwarongo - slaat u af naar het Waterberg Plateau, waarna u via de Highway C22 en de verbindingsweg D 2512 naar het bergplateau rijdt.

Accommodaties bij het Waterberg Plateau

Waterberg Guest Farm | Impala Tours

Waterberg Guest Farm

Een actieve vee boerderij, gelegen aan de voet van het majestueuze Waterberg Plateau. Deze traditionale guest farm bestaat uit 9 vrijstaande chalets, gemaakt van lokaal materiaal, die allemaal een prachtig uitzicht hebben. Het heerlijke eten word aan gedeelde tafels geserveerd.

Waterberg Wilderness Lodge | Impala Tours

Waterberg Wilderness Lodge

Standard Plus Lodge

Deze lodge ligt in een idyllische vallei middenin het Waterberg gebergte, met uitzicht op de rode steile rotswanden van de Waterberg. De 14 kamers zijn gebouwd met het rode waterbergzandsteen en liggen verscholen onder oude bomen.