Otjiwarongo

De drukke stad Otjiwarongo - met een bevolking van bijna 25.000 mensen - ligt in het noordoosten van Namibië, op zo’n 69 kilometer ten zuidoosten van Outjo en 252 ten noordwesten van Windhoek. De naam Otjiwarongo betekent "aangename vrede" of "plaats waar het dikke vee graast". Otjiwarongo ligt aan de Highway B1, het is vooral een regionaal centrum voor de agrarische bedrijven in de omgeving. Net ten zuidoosten van Otjiwarongo ligt het Waterberg Plateau, dat bereikbaar is via de Highway C22 (die 23 kilometer ten zuiden van de stad ligt).

De stad Otjiwarongo is officieel gesticht in 1906, toen de spoorlijnen vanaf de kust en vanaf Tsumeb bij elkaar kwamen. Voor die tijd leefden erin de omgeving van Otjiwarongo vooral San - Bushman en Damara-stammen. Er is archeologisch bewijs dat tenminste in de 14e eeuw Damara-stammen hier rondzwierven, totdat ze in de 19e eeuw door Herero grotendeels werden verjaagd.

In 1891 is de Rhenisch Missiepost gesticht na toestemming van de Herero-hoofdman Kambazembi. Na de Herero-opstand van 1904 heeft de Duitse overheid het gezag over de missiepost overgenomen en kon de spoorweg worden aangelegd. In het Otjiwarongo Heritage Explorarorium - een museum over de geschiedenis van de stad - ziet u een locomotief met een luxe coupé erachter, die vanaf de jaren 20 is gebruikt voor het vervoer van passagiers. In 1960 is de coupé uit actieve dienst gegaan omdat de breedte van het spoor werd veranderd.

Naast het museum is een krokodillenfarm gevestigd - de enige krokodillenkwekerij van Namibië. Beide bezienswaardigheden zijn aan elkaar verbonden door middel van een overkapping met winkels en restaurants. Een tour duurt 30 minuten en kan van maandag tot vrijdag gedaan worden tussen 09.00 en 16.00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 13.00 uur.

Het belangrijkste thema van de stad is de opvang van cheeta’s. Op de Elands Vreugde Ranch - 40 kilometer buiten de stad - is de Cheetah Conservation Fund (CCF) gevestigd. Namibië telt namelijk wereldwijd de meeste cheeta’s en in dit centrum wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de dieren.

Ook andere katachtigen krijgen de nodige zorg. Dit gebeurt in Okonjima, waar de Africat Foundation is gevestigd. Deze ranch biedt accommodatie aan gasten die tegelijkertijd op safari kunnen om cheeta’s en luipaarden te spotten. In de meeste natuurparken van Afrika is het spotten van luipaarden en cheeta’s één van de zeldzaamste gebeurtenissen, dus wat dat betreft vormt deze safari een uitgelezen kans om deze schuwe roofdieren te zien.

Accommodaties rondom Otjiwarongo

Okonjima Lodges | Impala Tours

Okonjima Lodges

Superior Lodge

Okonjima Lodges heeft voor ieder budget een optie, variërend van goed ingerichte privécampings tot adembenemende safarilodges. De 4 lodges liggen in het Okonjima natuurreservaat, dat bekend staat om zijn vele luipaard waarnemingen en de AfriCat Foundation.

Frans Indongo Lodge | Impala Tours

Frans Indongo Lodge

Standard Plus Lodge

Een ideale stop op weg naar het Zambezi gebied, gelegen op ongeveer 43 km van Otjiwarongo. De lodge heeft 14 kamers en chalets, met een stijlvol Afrikaans interieur. Ontdek tijdens uw verblijf de savanne of maak een self-drive naar het beroemde Waterberg plateau.