Mount Elgon National Park
Het Mount Elgon Nationaal Park ligt op de grens van Oeganda en Kenia en is vernoemd naar de Elgonyi stam, die vroeger hebben geleefd in de spelonken van de berg. Mount Elgon is als berg bij de Masai bekend als "Ol Doinyo Ilgoon" in het Swahili (de Borstberg) en als "Masawa" aan de Oegandese kant.
Bij het benaderen van het park ziet u de torenhoge vulkanische reus al op grote afstand uitsteken boven de heuvels. De Mount Elgon berg wordt gekroond door een enorme krater. Het is de oudste en grootste solitair gelegen vulkaan in Oost-Afrika en beslaat een gebied van ca. 3500 km² - het is op Mount Kenya na de grootste berg in Kenia.
Mount Elgon National Park is een groot woud. Onderweg ziet u het grasland overgaan van struiken naar bomen en uiteindelijk naar een echt diep regenwoud met talloze riviertjes en beekjes. De berg is gevormd in het glaciale tijdperk. Het is een labyrint van grotten omgeven door vele valleien en cascades van riviertjes gehuld in diep regenwoud. Hier ontstaan twee grote rivieren de Nzoia die naar het Victoriameer stroomt en de Turkwel rivier die uiteindelijk uitmondt in Lake Turkana.
Mount Elgon National Park kent een ongerepte natuur en wordt steeds meer door toeristen ontdekt. Mount Elgon is bezaaid met grotten gevormd uit oude lava buizen. De grotten zijn gebruikt als schuilplaats door vleermuizen, spinnen, en tot voor kort ook door de mens. De Kitum grot wordt regelmatig bezocht door kuddes olifanten, bosbokken, duikers en buffels, die op zoek naar de zouten die in overvloed in grotten aanwezig zijn.
Het wild is hier nog schuw waardoor voorzichtigheid betracht moet worden bij het benaderen van de dieren. De situatie is hier dus niet te vergelijken met die in wildreservaten als Aberdares National Park, Samburu National Park of Masai Mara Game Reserve. Er leven in het park vooral olifanten, Kaapse buffels, grote bos zwijnen, luipaarden, zwarte neushoorns, gouden kat, gouden mol, zwarte duikers, zwarte witte colobus apen.Ook diverse bijzondere vogelsoorten kunt u er zien, zoals de sunbirds, gekroonde adelaars, grijsoor neushoornvogel, Ayres havik adelaar, rufous-borst sperwer. De vegetatie in het park bestaat voornamelijk uit de op grote hoogte groeiende afro-alpine bloemen, terrestrials en epifytische orchideeën, gigantische podo bomen, jeneverbessen, Elgon olijven, en grote bamboe bossen.
Een ’must-see’ in het park is de Itum grot. De ingang van de grot, waar de olifanten in de nacht komen om het zout te likken dat diep verstopt is in de gangen, kunt u via een bospad bereiken. Het is geen zware wandeling of klimpartij, maar vergeet niet een goede zaklantaarn mee te nemen. De bovenwand is bezaaid met vleermuizen die als een zwerm wegvliegen als bezoekers door de grot lopen.
Ook Endebess Bluff - dat een adembenemend panorama uitzicht biedt over de "escarpments, kloven, mesas, en rivieren - mag eigenlijk niet overgeslagen worden als men Mount Elgon bezoekt.
Mount Elgon ligt 140 kilometer noordelijk van het Victoria meer en 30 kilometer van Kitale, waardoor deze bestemming goed gecombineerd kan worden in een safari als tussenstop tussen Lake Victoria, het Kakamega forest en op weg naar Kitale 27 km of Eldoret 70km op weg naar Lake Nakuru. In 2003 werd het park uitgeroepen tot een Biosphere Reserve door de Unesco. Het park is vooral van belang als één van de bronnen voor het Victoriameer en de rivier de Nijl. Het park kent vier toegangspoorten: de Chorlim Gate (belangrijkste), Kassawai Gate, Kiptogot Gate en Kimothon Gate.
Bergbeklimmen
Voor bergbeklimmers kent Mount Elgon vijf belangrijke toppen die beklommen kunnen worden, onder begeleiding van rangers. De Wagagai 4321 meter, Sudek 4302 meter, Koitobos 4222 meter, Mubiyi 4211 meter en de Masaba 4161 meter.
Koitoboss - de hoogste top van de Mount Elgon - kan door wandelaars worden beklommen tot op een hoogte van 4155 meter. Voor deze wandeling moet men ongeveer 2 uur uittrekken naar de top.