Khomas Regio (Windhoek)
De Khomas Regio vormt het economische, financiële en politieke centrum van Namibië. In het dunbevolkte Namibië is Khomas één van de dichtstbevolkte regio’s. Hier ligt de hoofdstad Windhoek, maar ook het Internationale vliegveld - dat 40 kilometer oostwaarts van de hoofdstad ligt. De naam Khomas komt van het berggebied Khomas Hochland. Windhoek wordt omringd door bergen: de Khomas hoogvlakte, het Eros gebergte en het Auas gebergte.
Westwaarts
Vanuit Windhoek leiden drie wegen westwaarts naar Swakopmund. De snelste route is via de geasfalteerde snelweg B2 (te bereiken via de 80km noordelijker gelegen stad Okahandja), terwijl zuidelijk van de B2 zich twee gravelroutes uitstrekken, de C 28 en C26. Beide routes nemen natuurlijk veel meer tijd in beslag, maar landschappelijk hebben ze veel meer te bieden dan de snelle B2.
De C26 en C28 voeren dwars over het Khomas plateau door het gebergte heen richting de Namib Desert. Soms ziet u kilometerslang grasland aan u voorbijtrekken, dan weer kruipt de weg door een kloof en kunt u genieten van spectaculaire vergezichten en de typische woestijnkleuren. Het golvende heuvelachtige landschap met lage begroeiïng wordt afgewisseld door acaciabomen en vlaktes. De contouren van de farms zijn te zien aan het afgerasterde land. Het verkeer op deze wegen rustig, zo nu en dan passeert een auto, een man te paard of een ezelskar.
De C28 is van beide gravelroutes de snelste richting Swakopmund. De weg is overwegend breed en goed te berijden met een normale auto. Bij tijd en wijle moet u een zeer scherpe afdaling maken, zoals bij de Bosua Pass - halverwege Windhoek en Swakopmund. Ook in de Khomas Hochland bergen, zo’n 20 kilometer voorbij Daan Viljoen, ligt een pas die enige stuurmanskunst vereist. Maar het hoogteverschil levert fraaie panorama’s op.
De route over de C26 brengt u langs golvende graslanden en rotsen over de Kupferbergpas. U kunt via deze weg naar de Namib Desert rijden of richting Walvis Bay & Swakopmund gaan. Richting Walvis Bay komt u over de Gamsberg. De Gamsbergpas wordt wel eens de "Tuinroute van Namibië" genoemd. Die kwalificatie moet u wel lezen in het licht van het woestijnlandschap: verwacht geen bloemen of ander overvloedig groen. Het wordt pas echt fraai nabij de hoogste top van 2.347 meter. De Gamsberg heeft een platte top. Het woord Gams komt uit het Nama en betekent ’einde’ of ’dicht’. Op de top van de pas heeft u een mooi uitzicht over de omliggende streek.
Noordwaarts
Vanuit Windhoek leidt de hoofdweg B1 door een overwegend vlakke vallei noordwaarts richting Okahandja (71 km van Windhoek), waar de wegen naar het noorden (naar Etosha NP) en het westen (naar Swakupmund) zich splitsen. Het rustige stadje is hard op weg om als nieuwe woonplaats te dienen voor veel Windhoekers, die wat meer rust verkiezen. De weg tussen Windhoek en Okahandja begint daarom tekenen van filevorming te vertonen tijdens spitsuren. De hoofdweg is voor een deel 4-baans, maar wordt ruim voor Okahandja versmald tot een 2-baansweg. Het gebied tussen Windhoek en Okahandja bestaat vooral uit boerderijen en kleine dorpjes van de Herero’s.
Okahandja is tegenwoordig een modern stadje met 22.500 inwoners. De Herero’s - één van de bevolkingsgroepen in Namibië - hebben een speciale band met Okahandja, omdat een aantal vroegere leiders van hun hier begraven zijn. In 1843 werd hier met hulp van de Rhenish Missionary een missiepost gesticht, die in 1850 werd uitgebreid met een kerk. De kerk werd in 1870 herbouwd en het Duitse koloniale bestuur heeft tal van andere gebouwen nagelaten. Het stadje heeft zelfs geen museum, al zijn er voorbereidingen voor een legermuseum. Voor de toeristen zijn er wel twee souvenirmarktjes die veel bezoekers trekken. In het stadje zijn diverse restaurants, winkels en enkele benzinestations. Iets ten noorden van de stad ligt een struisvogel- en krokodillenfarm, waar begeleide rondleidingen worden aangeboden. In Okahandja komen twee rivieren - de Okakango en de Okamita (die een groot deel van het jaar droog staan) - samen, om het begin van de Okahandja Rivier te vormen. Nabij het plaatje liggen twee stuwmeren en 50 km westelijk liggen de warmwaterbronnen van Gross Barmen.
Oostwaarts
Vanaf de hoofdstad Windhoek kunt u over Trans Kalahari Highway - de verharde hoofdweg B6 richting Gobabis (200 km) en de grensovergang met Botswana (315 km) - rijden. Zodra u de stad uitrijdt en de buitenwijken achter u hebt gelaten rijdt u door een heuvelachtig gebied naar het oosten. Na ongeveer 20 km komt u bij een politiepost met roadblock aan. Het is de bedoeling dat u hier stopt, maar u hoeft niet uit te stappen. Nog eens 25 km verderop ligt de internationale luchthaven van Windhoek - Hosea Kutako International Airport. Deze nieuwe moderne luchthaven trekt steeds meer bedrijvigheid aan, waardoor industriegebieden en woonwijken zijn aangelegt.
De weg voert daarna door het noordelijk deel van de Kalahari - een vrij vlak gebied met redelijk wat droge begroeiing, de regio is daarmee iets minder woestijnachtig als elders in het land. Grote delen van de route zijn kaarsrecht en loopt parallel aan een tak van de TransNamib Railway, de Duitse koloniale spoorlijn.
Zuidwaarts
De regio ten zuiden van Windhoek wordt doorsneden door de hoofdweg B1 en wordt gekenmerkt door grassavanne die zich uitstrekt over plateau’s en her en der doorsneden wordt door kleine dalen. Dit gebied is dunbevolkt of onbevolkt. Een groot deel van de B1 verloopt parallel aan de TransNamib Railway, een spoorlijn die in de Duitse koloniale tijd is aangelegd. Het wegennet in Namibië kreeg vanwege de zeer lage bevolkingsdichtheid pas de laatste 30 jaar prioriteit. Maar nog steeds vindt u nauwelijks verkeer buiten de hoofdstad Windhoek.
Op 5 km ten zuiden van Windhoek ligt de Eros luchthaven, die gebruikt wordt voor binnenlands vliegverkeer. Eros was de oorspronkelijke luchthaven van Windhoek en werd vroeger ook voor Internationale vluchten gebruikt. Bij de luchthaven ligt een bedrijventerrein en woonwijk. Verder zuidwaarts langs de B1 liggen een aantal plaatsen, zoals Rehoboth (90 km). Aan de westzijde van de B1 strekt zich een vrij kaal en heuvelachtig binnenland uit tot aan het begin van de Naukluft gebergte. Aan de oostelijke zijde van de B1 strekt zich de Kalahari uit.