Tips voor autorijden in Zuid-Afrika

Wie Zuidelijk Afrika op eigen gelegenheid wenst te gaan verkennen, is bij Impala Tours aan het goede adres. Bij de selectie van onze auto- en camperverhuur partners letten wij namelijk op de conditie en kwaliteit van de verhuurvloot, de service ter plaatse en een concurrerende prijs. Wij helpen u graag bij de keuze voor een huurauto of een ‘hotel op 4 wielen’ en zijn er zeker van dat we ook voor u het juiste voertuig in ons aanbod hebben! Terwijl u Zuid-Afrika en Namibië zonder problemen met een huurauto kunt verkennen, gelden voor reizen in andere landen beperkingen (zoals Botswana en Mozambique). De volgende tips zullen u bij de planning van een vakantiereis zeker van pas komen.

Benzine

Benzine en diesel zijn in de meeste plaatsen en parken, met contant geld, beschikbaar. Alleen in Zuid-Afrika worden soms credit cards geaccepteerd. Tank altijd wanneer u daar de gelegenheid voor heeft. Het aanbod aan benzinestations is niet erg uitgebreid en in sommige regio’s kan het soms even duren voordat u weer kunt tanken. Meestal tankt een pompbediende voor u. Hij of zij reinigt de ramen en biedt aan de luchtdruk en het oliepeil te controleren, allemaal voor een kleine fooi van zo’n 5 - 10 ZAR/NAD. De kosten van benzine en diesel variëren van 10 ZAR/NAD in de stad tot 13 ZAR/NAD in afgelegen gebieden (stand 26.06.2013).

Campings

Zuid-Afrika heeft een beperkt net van campings, die zich natuurlijk ook bevinden in en bij de talrijke nationale parken. Een standplaats kost meestal tussen de 120 en 240 ZAR/NAD per voertuig (met 2 reizigers) per nacht, al naar gelang de faciliteiten van de kampeerplaats en of u stroom nodig heeft. Buiten het hoogseizoen (kerstmis, Pasen en van juli tot oktober) en in de nationale parken hoeft u in de regel de standplaats niet vooruit te boeken. Zo kunt u onbekommerd en flexibel reizen.

Afstanden

Zuid-Afrika is een groot land, ook al is er lang niet zoveel verkeer op de wegen als in Europa. Deel uw vakantie in en maak de dagetappes niet te lang. Laat u indien gewenst adviseren door ons. Bij ons gelden onbeperkte kilometers.

Pech en reparaties

Ondanks de nodige zorg en controle van onze verhuurpartners kunnen zich problemen voordoen en zijn reparaties soms noodzakelijk. Meld uw probleem onmiddellijk telefonisch aan het verhuurbedrijf. U krijgt dan te horen wat u kunt doen. De verhuurder helpt u in geval van grotere schade met het herstel, maar vergoedt geen eventuele maaltijden of hotelovernachtingen. Speciaal voor Namibië: een lekke band wordt niet vergoed. U dient een nieuwe band te betalen, een band laten plakken is niet voldoende. Ook voor schade aan het lakwerk door b.v. een zandstorm wordt u verantwoordelijk gehouden. Wij raden u aan tijdens een eventuele zandstorm niet harder te rijden dan 40-50 km per uur.

Bagage

Als u een camper huurt bij het verhuurdepot waar u uw voertuig ook inlevert, dan kunt u uw bagage eventueel deponeren bij het depot. Lichte reistassen zijn makkelijker op te bergen dan harde koffers.

Belastingen

De lokale belastingen (voorzover deze bekend zijn op het tijdstip van ter perse gaan) zijn al bij de huurprijs inbegrepen, tenzij anders vermeld. Lokale belastingen bij grensoverschrijdingen zijn niet inbegrepen en dienen ter plaatse aan de grens voldaan te worden.

Tip

Voor uw veiligheid raden wij u aan niet ‘s nachts te rijden (wilde dieren!) en om bij veel stof de autolichten aan te doen. Tijdens regen dient u - zeker op de onverharde wegen - de nodige voorzichtigheid te betrachten. Verzeker u zelf er voor vertrek van dat het reservewiel is opgepompt en dat er gereedschap aanwezig is (inclusief krik). Neem tijdens de reis en vooral in afgelegen gebieden voldoende drinkwater mee. Het leidingwater in Zuid-Afrika en Namibië is drinkbaar, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven. Water is bijna overal beschikbaar.

Verkeer

In Zuid-Afrika wordt links gereden. Wees daarom vooral in de eerste dagen op uw hoede, zodat u tijd hebt om hieraan te wennen. U bent verplicht om een veiligheidsgordel te dragen en het is verboden om alcohol te drinken voor of tijdens het rijden. In Zuid-Afrika bedraagt de maximumsnelheid 120 km per uur op geasfalteerde wegen en op onverharde wegen is de adviessnelheid 60 en 80 km per uur. In bebouwde gebieden max. 60 km per uur. In de meeste nationale parken moet u langzamer rijden (b.v. Kruger NP max. 40 km per uur). Bij een strafovertreding wordt de boete, samen met de administratiekosten, van uw creditcard afgeschreven.