Outjo

Het plaatsje Outjo - dat ongeveer 5.000 inwoners heeft - ligt ten zuiden van de oostelijke uitlopers van het Fransfontein-bergen in Damaraland in het noordwesten van Namibië. Outjo ligt aan de verharde weg C39, die in het zuiden uitkomt op de B1 (Swakopmund - Windhoek )

[320 km]). Als u de C39 naar het noorden volgt komt u bij de Andersson Gate en Okuekuejo (110 km) in het zuiden van het Etosha National Park.

Outjo is een - voor Namibische begrippen - groot dorp met goede voorzieningen. Het dorp ligt te midden van vruchtbaar grasland en is daardoor het centrum van de lokale veeboerderijen geworden. Het dorp zelf ligt op een zandstenen rots die in vroeger tijden door de Herero gebruikt werd als uitkijkpunt.Outjo is tegenwoordig een heel modern dorp waar u op weg naar Etosha, Kaokaveld, Damaraland of de Skeleton Coast goede voorzieningen treft om inkopen te doen. Er zijn goed gevulde supermarkten, winkels waar kampeergerei wordt verkocht, een aantal banken met geldautomaten en bezinestations. Vanaf Outjo naar het Etosha National Park is ruim 100 kilometer over een goede asfaltweg.

Aan de rand van Outjo staat een watertoren die niet meer in werking is, maar wel een markante verschijning is. De 9,4 meter hoge toren is rond 1900 gebouwd omdat de natuurlijke waterbronnen te weinig liters opbrachten voor de inmiddels gegroeide populatie aan legermanschappen en burgerij. De pomp in de toren werd aangedreven door windmolen terwijl een pijpensysteem het water over zo’n 600 meter naar het legerkamp vervoerde.

In het museum (Franke House) van outjo kunt u een tentoonstelling zien van de locale geschiedenis inclusief een collectie half-edelstenen. De omgeving van Outjo is rijk aan dit type edelstenen die door SWA Gemstones worden verzameld en verkocht. Bij SWA Gemstones in de Hage Gengob Avenue kunt u meer edelstenen zien en kopen. Hier vindt u ook een lokaal informatiecentrum, geopend van 09.00 - 17.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur.

Het dorpsmuseum is gevestigd in het Franke House, een van de oudste panden in Outjo, gebouwd in 1899. Het museum in het Franke House aan de Herholdt Road is op weekdagen geopend van 10.00 - 12.30 en van 14.30 - 16.30 uur. Toegang is gratis.

Het huis heeft haar naam te danken aan de laatste commandant die er woonachtig was, majoor Victor Franke. Franke is bekend geworden door zijn gevecht tegen de Portugesen in Angola in 1914. Tijdens dit gevecht in december 1914 zijn veel doden gevallen, evenals tijdens een Duitse inval in Angola in oktober 1914. Ter ere van de Duitse slachtoffers is op het kerkhof aan de Church Street een monument opgericht: het Naulila Memorial.