Vingerklip

Vingerklip is een merkwaardige rotsformatie van zo’n 35 meter hoog, die - halverwege Outjo (101 km) en Khorixas (76 km) - langs de C39 staat. De omgeving lijkt een beetje op het Canyonlandschap in de Amerikaanse staat Arizona - de tafelbergen lijken imposante kastelen. De Ugab rivier - die door de vallei kronkelt - staat het grootste deel van het jaar droog, maar na grote regens kan de rivier plotseling beginnen te stromen.

De zandstenen Vingerklip rots ontleend haar naam aan haar vorm - die lijkt op een omhoog gestoken vinger. De rots staat op een kleine heuvel in de Ugab Vallei - temidden van imposante tafelbergen en plateaus. De rots is ontstaan door erosie van zo’n plateau - waarbij een hardere laag aan de bovenkant van de Vingerklip ervoor heeft gezorgd dat de lagen eronder niet werden weggesleten.

Rondom Vingerklip kunt u wandelingen maken over diverse wandelpaden, zoadat u de rots telkens vanuit een andere hoek kunt zien. Vanuit de vallei kunt u bovendien het Ugab plateau goed zien. Nabij de Vingerklip ligt de Vingerklip Lodge, waar u kunt overnachten en dat een goed restaurant heeft.

Mugorob

Lange tijd was Vingerklip niet de enige rotsformatie met deze vorm. Ook bij Keetmanshoop - in het zuiden van Namibië - stond een Vingerklip die de Mukorob of Mugorob ("Vinger van God" in de Nama taal) werd genoemd. Deze Vingerklip had een hoogte van 12 meter en een extreem dunne bodem van slechts 1,5 meter breed en 3 meter lengte en de rots had een gewicht van zo’n 450 ton. Op 8 december 1988 is de Mukorob Vingerklip - waarschijnlijk t.g.v. een aardbeving in Armenië (waarvan de schokken tot in Namibië werden gevoeld) - omgevallen, waarna er slechts een lege sokkel en een enorme hoop zandsteen is overgebleven van deze rots.