Usakos

Usakos is een stad aan de oevers van de rivier de Khan, 140 kilometer ten noord-oosten van Swakopmund in de Erongo-regio in Namibië. Usakos ligt aan de B2 (Trans-Kalahari Highway), de hoofdweg tussen de Walvisbaai en Johannesburg.

Usakos is heel schilderachtig, omgeven door bergen. Bepaalde plekken rond de stad tonen de langste ononderbroken horizon in de wereld. Het is de dichtstbijzijnde stad naar de Spitzkoppe.

De nederzetting werd gesticht in het begin van 1900 als werkplaats voor locomotieven. Samuel Maharero verkocht de grond aan Europeanen die het doorverkochten in 1903 aan de Otavi Minen- und Eisenbahngesellschaft (OMEG), die een industriële spoorlijn bediend vanaf Swakopmund naar Tsumeb. OMEG vestigde een treinstation en een reparatiewerkplaats die werd gebruikt tot de jaren 1960. Hedendaags is Usakos een drive-trough van het Namibische binnenland naar de kust.

Historische gebouwen en structuren in Usakos zijn de room-katholieke kerk (opgericht in 19050), de inmiddels vervallen stationsgebouw en het oude hotel.