Grünau

De betekenis van Grünau - groene weide in het Duits - lijkt wat misplaatst voor het plekje dat omgeven wordt door droge woestijnvlaktes. De wens is hier dan ook de vader van de gedachte. De weidegronden kunnen inderdaad groen worden - maar dat gebeurt alleen na zeer goede regenval. Met een zeer onvoorspelbare regenval, kan het jaren duren voordat Grünau haar naam opnieuw waar maakt. Overigens zijn het niet alleen de Duitsers geweest die het plekje associeerden met groene weides. In de Nama-taal heette de plaats Ameis, dat eveneens refereert aan de grazige weiden na goede regenval.

Als er regen valt, is dat overwegend in februari en maart. De dorpsbewoners noemen het de maanden van de ’Grote Regen’. Achter de humoristische omschrijving gaat natuurlijk een barre werkelijkheid schuil, want er gaan soms jaren voorbij zonder een spatje nattigheid.

Al is Günau nog steeds overwegend agrarisch - het dorp staat bekend om zowel wol van de Karakulschaap als lamsvlees van de Dorperschaap - tegenwoordig ontstaat de economische activiteit toch vooral door het stoppende verkeer. Het dorp is een handige stopoverplaats tussen Namibië en Zuid-Afrika.Vanaf het vlakke Grünau rijzen richting Keetmanshoop twee bergketens omhoog: de Grote en Kleine Karasbergen. Door erosie zijn de bergen van zand- en kalksteen zo uitgesleten dat ze voor soms spectaculaire uitzichten zorgen. Er zijn twee mooie routes die u kunt rijden naar Keetmanshoop als alternatief voor de B1. Beide nemen wel een groot deel van de dag in beslag omdat de smalle, steile bergwegen om een voorzichtig tempo vragen. Een ander daguitstapje is natuurlijk naar de Fish River Canyon. De uitzichtspunten nabij Hobas Campsite liggen 90 kilometer van Grünau.

Karasbergen

De Groot en Klein Karasbergen tussen Grünau en Keetmanshoop zorgen voor enkele pittoreske routes als alternatief voor de B1. De Kleine Karasbergen liggen ten westen van Grünau. Neem eerst de C12 richitng Fish River Canyon en ga na 31 kilometer bij Klein-Karas rechtsaf. Blijf deze D 608 volgen tot deze na 116 kilometer op de B1 uitkomt, 6 kilometer zuidwaarts van Keetmanshoop. Het uitzicht langs de route is soms spectaculair. Voorzichtigheid is wel geboden: de weg is smal, niet afgezet en meandert scherp. Zorg voor een volle tank brandstof, water voor onderweg en iets te eten. Er is geen gsm-bereik langs deze route.

De route door de Grote Karasbergen ligt aan de oostelijke zijde van de B1. U moet hiervoor eerst via de B3 naar Karasburg en gaat net voor het dorp linksaf de C11 op die overgaat in de C26 bij Vredeshoop. U komt 70 kilometer zuidwaarts van Keetmanshoop op de B1 uit.