Fish River Canyon

Fish River Canyon is na de Grand Canyon in Amerika, de grootste canyon ter wereld. De Fish River, de grootste en langste rivier van Namibië, is diep in het landschap ingesneden en zorgt voor een fantastisch mooi landschap. De kloof is circa 160 km lang, tot 27 km breed en is op sommige plaatsen tot 550 meter diep. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier uit in de Oranjerivier.

De Fish River Canyon is waarschijnlijk circa 500 miljoen jaar geleden ontstaan door de slijtende werking van een gletsjer. Door de eroderende werking van de rivier is de kloof steeds dieper geworden. De kloof is echter niet alleen door watererosie ontstaan, maar ook door het ineenstorten van de bodem van de vallei na bewegingen van de aardkorst. De rivier meandert zich ondertussen een weg door het gesteente en heeft een grillig landschap gevormd.

De Fish River Canyon bestaat voor het grootste deel uit zwart kalksteen en zandsteen. Door de kloof loopt de Fish River, een lange rivier van 650 kilometer. Aangezien de Fish Rivier ondertussen is ingedamd (in Hardap bij Mariental), resteert er soms maar een een kleine hoeveelheid stromend water. In de winter, tijdens het droge seizoen, is de rivierbedding vaak compleet uitgedroogd of gereduceerd tot hier en daar een modderpoel. Na de regenval in de zomer kan de rivier echter veranderen in een woeste stroom. Na de Canyon mondt deze rivier uit in de Oranje Rivier.

Omdat de Fish River vroeger het grootste deel van het jaar over water beschikt, oefende de Canyon een grote aantrekkingskracht uit op zowel dieren als mensen. Opgravingen laten zien dat Bushman (zowel Khoi als San) zo’n 50.000 jaar geleden al in de streek rondtrokken. Er bestaat binnen de Bushman-cultuur een legende waarin het ontstaan van een canyon wordt verklaard vanuit de jacht op een boosaardige slang die zich het vege lijf redde door te verdwijnen in een diep gat, dat nu de canyon is.

Halverwege de Canyon, 80 kilometer noordwaarts van het zuidelijke Ai-Ais, kronkelt de rivier bij Hell’s Bend in een aantal scherpe bochten door de kloof. Hier ligt een aantal uitkijkpunten die bereikbaar zijn voor publiek, zoals Main Viewpoint en Hiker’s Viewpoint. Beide uitkijkpunten zijn bereikbaar via Hobas Campsite. Bij Main Viewpoint is rondom het uitkijkpunt een picknickplaats gemaakt met, toiletten, tafels en enkele braaiplaatsen. Vanaf de picknickplaats kijkt u in westelijke richting naar de Canyon. Vooral in de ochtenden is het zicht helder.

Accommodaties bij de Fish River Canyon

Cañon Roadhouse | Impala Tours

Cañon Roadhouse

Standard Plus Lodge

Eigenzinnige lodge op 14km van Fish River Canyon, ingericht als een oud wegrestaurant. U vindt hier 24 om een tuin gelegen kamers, een benzinepomp, zwembad en een restaurant. Probeer de Amarula cheesecake, een lokale specialiteit!

Fish River Lodge | Impala Tours

Fish River Lodge

Superior Lodge

Gelegen op de rand van de Fish River Canyon. De architectuur van deze moderne lodge weerspiegelt de unieke schoonheid van deze locatie. Geniet vanuit één van de 20 klassiek ingerichte chalets van het adembenemende uitzicht.

Transfrontier Park

In 2003 hebben de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en de Namibische president Sam Nujoma het oprichtingcontract voor het Transfrontier Ai-Ais/Richtersveld Transfrontier Conservation Park ondertekend. Het contract houdt in dat voor het gebied tussen Richtersveld en Ai-Ais gestreefd wordt naar een minimalisatie van menselijke inbreng door het wegnemen van hekken en andere obstakels waardoor flora en fauna meer kans krijgt. Dieren kunnen ondermeer hun aloude migratieroutes opnieuw gebruiken. Het Transfrontier park is 6.045 km2 groot en wordt gesponsord door Peace Parks Foundation (www.peaceparks.org).

Vanaf Hobas Campsite loopt tenslotte nog een pad naar Sulphur Springs Viewpoint, een derde uitkijkpunt. Vanaf de camping volgt u 15 kilometer lang een gravelweg langs de canyon. Onder normale omstandigheden (droog weer) kan dit pad met een gewone auto gereden worden. Vanaf Sulphur Springs loopt het pad nog door, maar dit is alleen per 4 x 4 bereikbaar en dient vooraf bij NWR aangevraagd te worden. Bij Sulphur Springs loopt een steil pad de canyon in; toegang is echter verboden. Alleen wandelaars op de Fish River Canyon wandeltocht mogen de Canyon betreden.

Het is overigens niet toegestaan om in de canyon af te dalen. Dit is alleen toegestaan aan deelnemers aan de Fish River Canyon Hiking Trail. De wandeltocht duurt 5 dagen, is alleen geopend tussen 1 mei en 15 september en moet vooraf besproken worden bij NWR.

In het zuiden eindigt de canyon bij Ais Ais, waar tevens warme bronnen zijn. Ais Ais beschikt over een bungalowpark met restaurant en andere faciliteiten. Het restcamp is eigendom van NWR, Namibian Wildlife Resort. U kunt vanaf Ais Ais wandeltochten maken (gemarkeerd). Deze wandeltochten leveren niet hetzelfde uitzicht op zoals bij de uitkijkpunten van Hobas Campsite.

Aan de oostkant van de Fish River Canyon ligt sinds 1996 het Gondwana Canon Park. Jarenlang werd dit droge land (regenval is minder dan 100 mm per jaar!) gebruikt voor het houden van schapen. Met het oprichten van het Gondwana Canon Park is een begin gemaakt met het teruggeven van circa 100 000 hectare grond aan de natuur. De oorspronkelijke flora en fauna keert langzamerhand terug. Kudu, gemsbokken, springbokken en struisvogels vormen nu een gezonde populatie die zich vrijelijk kan bewegen en waarvoor watervoorzieningen zijn getroffen.