Oranjemund

Het plaatsje Oranjemund ligt in het zuiden van Namibië, aan de Atlantische Oceaan en op de noordelijke oever van de in deze oceaan uitmondende Oranjerivier (waaraan de stad haar naam dankt). Aan de overzijde van de rivier ligt Alexanderbaai (Zuid-Afrika). Oranjemund werd pas in 1936 gesticht als mijnwerkers dorp voor de diamantmijnen in het noordelijk gelegen Sperrgebiet.

Met maar 4000 inwoners vormt het plaatsje toch één van de voornaamste diamantcentra ter wereld. Bijna alle volwassenen zijn in dienst van de tot de De Beersgroep behorende Consolidated Diamond Mines of South West Africa (CDM). Oranjemund heeft een klein vliegveld met lijnvluchten (verzorgd door Air Namibia) naar Windhoek, Walvisbaai, Lüderitz en Kaapstad. Ook is er een bootverbinding met Lüderitz en Alexanderbaai.

De Oranjerivier was vroeger een rivier waarvan het watervolume in grote mate werd beïnvloed door de seizoenen. Sinds de bouw van enkele dammen in de rivier wordt het watervolume geregeld, om landbouw langs de oevers mogelijk te maken en overstromingen te voorkomen.