Naukluft Gebergte

Het Naukluftgebergte - een bergmassief in Centraal-Namibië - vormt de scheiding tussen de Namib woestijn (in het westen) en de Kalahari (in het oosten). Het gebergte vormt - tesamen met een groot deel van de Namib woestijn - het Namib-Naukluft National Park. Het gebergte heeft een oppervlakte van ongeveer 850 km², een gemiddelde hoogte tussen de 1.000 en 1.500 meter en de hoogste piek ligt op 1.965 meter. Het gebergte staat bekend om z’n fauna, waaronder zebra’s en luipaarden. De bergen hebben vele kleine stroompjes en watervallen.

De bergen bestaan voor een belangrijk deel uit een granieten onderlaag en een zandstenen bovenlaag. Water heeft gedurende miljoenen jaren het gesteente uitgeslepen waardoor groeven in de rotsen zijn ontstaan; dit wordt wel een olifantenhuis genoemd. Diep in deze plooien houdt het gesteente water vast, want door de poreusheid van (vooral het zandsteen) gesteente nemen de rotsen het water als een spons op. Elders spruit het water in de vorm van een bron of poel weer naar boven.

Dwars door het gebergte loopt een nauwe kloof, waar de naam Naukluft naar verwijst. De Duitse benaming is dan ook afgeleid van het Afrikaner ’nau kloof’ - in het Duits naukluft. De kloof is ontstaan door de Tsondab Rivier die meestal droog staat, maar in tijden van overvloedig water zijn weg zoekt door deze nauwe kloof. Als u hier een wandeltocht maakt, kunt u kristalheldere waterpoelen tegenkomen.

In de Naukluft - zoals het gebied meestal wordt aangeduid - is er meer menselijke activiteit dan in de Namib woestijn. Zo liggen hier en daar zelfs plaatsjes - zoals Solitaire - met wat farms die zich tegenwoordig meer met toeristen dan met veeteelt bezig houden. Het Naukluft gebergte ligt vanaf de Sossusvlei (C19) landinwaarts en torenen hoog boven de Namib Desert uit. Op dit steil omhoogstekende rotsplateau van graniet en zandsteen liggen de Tsaris Bergen, de Remshoogte Pas en de Spreetshoogte Pas. Het officiële nationale Naukluft Park ligt tussen de D1261, C14, C19 en D854. De ingang is bij Büllsport aan de C14 tussen Solitaire en Maltahöhe. U kunt in dit nationale park ondermeer wandeltochten maken.

Accomodaties in het Naukluft Gebergte

Guestfarm Ababis | Impala Tours

Guestfarm Ababis

Standard Plus Farm

Een historische boerderij uit 1896, waar nog steeds vee gehouden wordt. Het kleine guesthouse heeft 8 knusse kamers in Afrikaanse stijl en ligt aan de voet van het Naukluft gebergte. Op de gezellige veranda is het heerlijk vertoeven.

Naukluft Farm

In het verleden behoorde een groot deel van het Naukluft gebergte tot de Naukluft-farm. In 1968 is de boerderij opgekocht door de overheid en tot een beschermd gebied uitgeroepen voor de Hartmann’s zebra. In de jaren erna werd steeds meer grond bijgekocht van overige farms. In 1979 is het Naukluft Mountain Zebra Park samengevoegd met de Namib Woestijn tot het Namib-Naukluft Park. Voor de dieren betekende dit een grote stap voortwaarts, omdat zij nu vrij kunnen migrereren tussen bergen en de duinen.

Het Naukluft gebergte beschikt doorgaans over meer water dan het duinengebied van de Namib. In de valleien van het gebergte - dat uit een granieten onderlaag en zandstenen bovenlaag bestaat - liggen veel waterpoelen. Vanzelfsprekend vindt u vegetatie rondom deze poelen, wat een grote verscheidenheid aan dieren aantrekt. Zebra, kudu, springbok, klipspringer en steenbokjes worden hier regelmatig gezien. Ook grote roofvogels cirkelen veel rond boven de soms diepe kloven. In de rotswanden groeien kokerbomen, acaciabomen, herdersbomen en olijfbomen: absoluut een verrassende variatie voor een droog gebied als de Naukluft. Juist ook om die reden is het een goed idee om bij een bezoek aan de Namib-Naukluft tijd te nemen voor zowel de Naukluft Bergen als de Namib Woestijn. Het kost even tijd om aan het harde landschap te wennen, maar eenmaal gewend zult u de verschillen in landschap en vegetatie zonder twijfel meer waarderen.

Toegankelijkheid

De toegang tot het Naukluft Park ligt 10 kilometer ten zuiden van Büllsport aan de D 854. De ingang bestaat uit een camping met basisfaciliteiten zoals toiletten en water. Er zijn 10 campingplaatsen op de Koedoesrus Campsite beschikbaar die vooraf geboekt moeten worden bij Namibian Wildlife Resorts (NWR) in Windhoek. Een vuur maken is alleen toegestaan op de daarvoor aangewezen vuurplaatsen. Er is ook hout aanwezig. Op veel kaarten staat bij Büllsport nog een tankstation vermeld; deze is er echter niet meer. U moet tanken in Rehoboth of op andere locaties.

Vanaf de camping vertrekken twee dagwandeltochten: de Waterkloof (17 kilometer) en Olive Trail (10 kilometer). De wandeltochten zijn zowel voor kampeerders als dagjesmensen toegankelijk. U kunt de wandelingen zonder gids en op eigen gelegenheid maken, maar u moet zich wel even melden bij het kantoor van de parkbeheerder op de campingplaats.

De toegankelijkheid van de Naukluft is niet overal even gemakkelijk. Het Naukluft Park zelf is bijvoorbeeld alleen te voet of met een 4WD (alleen met vergunning!) toegankelijk. Rondom het nationale park liggen evenwel enkele plaatsen (zoals Solitaire) en guestfarms, die vaak grenzen aan het nationale park. Op het land van deze guestfarms zijn vaak wandeltochten of 4x4 tochten mogelijk, soms onder begeleiding van een gids. Als u de kans krijgt een uurtje of meer met een gids te wandelen, is dat sterk aan te raden: u zult merken hoe extra kennis de omgeving zoveel beter tot leven laat komen.

U kunt een prachtige passenrit rijden in de Naukluft. Rijdt vanaf Solitaire op de C14 een stukje zuidwaarts richting Maltahöhe. Bij Ababis Guestfarm gaat u linksaf de D1261 op. Deze brengt u over de Remhoogte Pas. Blijf de weg gewoon volgen tot u het politiebureau in Nauchas aan uw linkerhand krijgt. Hier gaat u linksaf en volgt de Spreetshoogte Pas naar Solitaire. U zakt nu het plateau weer af naar de Namib Woestijn. Er zijn diverse stopplaatsen met een fantastisch uitzicht.

Spreetshoogte Nature Reserve

De Spreetshoogtepas in de Naukluft verbindt de C24 die van Rehoboth aan de B1 naar de Namib loopt met de C14 tussen Solitaire en Swakopmund. Sinds 1999 maakt de pas (1.850 meter) deel uit van het Namib Spreetshoogte Nature Reserve, een ruim 8.000 hectare natuurgebied met een fragiel ecosysteem dat varieert van Karoo-invloed tot Namib-vegatatie. De streek krijgt jaarlijks 50 - 300 mm regen in de maanden december/januari en bevindt zich op 180 kilometer afstand van Windhoek. Om bij het nationale Naukluft Park te komen moet u vanaf de Spreetshoogte de Remhoogtepas afzakken richitng Maltahöhe. Beide passen kunt u trouwens ook mooi combineren voor een dagrit.

Door een iets hogere regenval dan in het zuidelijke Naukluft-deel is er hier meer verscheidenheid in ecosystemen. U ziet er graslanden waar grote troepen wild zich vaak ophouden, de zogenaamde ’koppies’: rotsblokken in het land waar rotstekeningen te vinden zijn, en het bergachtige deel van het park dat alleen te voet begaanbaar is. U zult heel wat wild kunnen zien in het reservaat: er lopen flinke kuddes rond met springbokken, kudu’s, zebra’s en andere bokken.

Van de meer begroeide top op het Nature Reserve via de Spreetshoogtepas naar de Namib Naukluft ziet u het landschap veranderen van graslanden in weidse spaarzaam begroeide en desolate woestijnvlakten zover het oog reikt.

Tsaris Mountains

De Tsaris (aka Zaris) Moutains vormen bergen aan de uiteinden van de Naukluft Mountains. Net als in de Naukluft wordt het Tsaris gebergte gekenmerkt door diepe kloven en canyons, geformeerd door regenwater van miljoenen jaren. Evenals in de Naukluft is het uitzicht spectaculair. Ondergronds, maar ook in het gesteente zelf, is water aanwezig waardoor flora en fauna kans van leven heeft. Hier en daar zijn er verrassend genoeg zelfs waterpoelen en/of watervalletjes. Fossielliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bergen van graniet en andere harde steensoorten. U vindt hier kokerbomen maar vooral de moringaboom komt veel voor.

Wandelroutes vanaf BüllsPort

Onderstaande routes zijn te bewandelen vanaf BüllsPort en gratis voor de gasten die overnachten bij deze accommodatie. Wanneer u niet overnacht bij BüllsPort kunt u de wandelroutes maken tegen een kleine vergoeding (circa N$60 per persoon per dag). Wanneer u één van de routes gaat lopen, neem dan wel minimaal 2 liter water mee per persoon, zonnebrand en een hoed.

Quiver Tree Gorge Hike - +/- 7 uur

Deze wandelroute begint en eindigt bij het voormalige politiebureau (wat nu een prive camping plaats is), zo’n 4 kilometer vanaf BüllsPort. U kunt uw auto hier achterlaten. Deze route kunt als een alternatief zien als de "Olive or Water kloof trail" die wordt aangeboden door NWR. Tijdens de route loopt u door de prachtige fountain Gorge en ziet u indrukwekkende koortsbomen (Quiver Trees) die een bijzonder contrast geven met de rotsformaties. Bovendien kunt u halverwege afkoelen in een meertje die verscholen ligt tussen de rotsen. U kunt bij BüllsPort een gedetailleerde map verkrijgen van de route.

Bullshead Trail - +/- 3 uur

De route begint bij de farmhouse en volgt de droge rivierbedding van de Tsondap. Langs deze rivierbedding vindt u tal van verschillende acacia bomen. Aan de voet van de Bulls Head berg bevinden zich de ruines van de allereerste boer die hier heeft gewoond (zo’n 90 jaar geleden), Hans Kisker. Vanaf hier heeft u de optie om de berg te beklimmen naar de Bushman Cave of om rondom de berg te lopen. Wanneer u besluit om naar de Bushman Cave te klimmen, moet u rekening houden dat dit geen gemakkelijke klim is, maar u heeft dan wel een prachtig uitzicht eenmaal bovenop de berg. Wanneer u besluit om rondom de Bulls Head te lopen, bevindt zich zo’n 300 meter voorbij een herdershut een klein dam. Deze dam is een goede plek om vogels en bavianen te spotten.

Het is een vrij gemakkelijke route (buiten de klim naar de bushman cave) en toegankelijk voor iedereen.

Ridge Walk - 1,5 uur

De route is ideaal voor degene die een lange tijd in de auto hebben gezeten en even hun benen willen strekken. U krijgt met deze route een goed overzicht van de farm en de omgeving. Vanaf de heuvel heeft u open graslanden aan de ene kant en bergen aan de andere kant. De wandeling gaat lichtelijk omhoog en situeert zich rondom de uitlopers van de Naukluft bergen. Kudu’s en bavianen zijn vaak gespotte dieren, net zoals een aantal vogels. De route is makkelijk te belopen, met een paar rotsachtige stukken ertussen. Wanneer u deze route wilt verlengen, kijkt u dan bij de Zebra Trail.

Zebra Trail - +/- 4 á 5 uur

Dit route is een verlenging van de Ridge Walk and brengt u dichterbij de voet van bergen. Vanaf hier heeft u een goede kans op het spotten van een Hartmann’s Mountain Zebra. Daarnaast kunt u een grote variëteit aan vogels zien, omdat de route u meeneemt langs verschillende drinkplaatsen. Het terrein is vergelijkbaar met die van de Ridge Walk, met iets hogere moeilijkheidsgraad omdat de tour vrij lang is en over verschillende rotspaden leidt.

Kudu Trail - 1,5 uur

Deze wandeling is ook ideaal voor iedereen die een lange autorit erop heeft zitten en aanbevolen voor vogelliefhebbers. De route neemt u mee naar de omgeving van de Tsondab Rivier waar in de talloze acacia’s veel verschillende vogels zich hebben genest. Daarnaast is er een kans op het spotten van kudu’s, springbokken en bavianen.