Rosh Pinah

Rosh Pinah is een klein mijnbouwplaatsje, gelegen in het dorre zuiden van Namibië. Offschoon Rosh Pinah aan de rand van het Diamond Sperrgebiet ligt, worden hier geen diamanten gevonden maar zink. De twee grootste zinkmijnen in Zuidelijk Afrika staan in dit kleine stadje ten westen van Ai-Ais, het zuidelijkste puntje van de Fish River Canyon.

De vondst van zink in de omgeving staat op naam van Mose Eli Kahan, een Joodse immigrant uit Pruisen die in de jaren ’20 vanuit Rusland naar Namibië vluchtte. In eerste instantie vond hij koper in de omgeving, maar door de recessie in de jaren ’30 daalde de wereldprijzen dusdanig dat verdere exploitatie weinig zinvol was. Jarenlang zetten hij zijn zoektocht voort totdat hij in 1969 zink vond.

Naar schatting kunnen in de mijnen tot circa 2020 diverse legeringen zink gedelfd worden. Verscheping vindt plaats vanaf Lüderitz. Om transport te vergemakkelijken is de C13 de laatste jaren verbreed en wordt deze in goede conditie gehouden.

Rosh Pinah ligt aan de hoofdweg C13 (gravel), die loopt van Noordoewer (155km naar het zuidoosten) dwars door het Richtersveld-Transfrontier National Park naar Aus (165km naar het noorden), waar u aansluiting vindt op de B4 naar Luderitz. Vanuit Rosh Pinah kunt u de westzijde van de Fish River Canyon bezoeken.