Helmeringhausen

Het kleine plaatsje Helmeringhausen - gelegen op de C14 op 120 km ten zuiden van Maltahöhe en ongeveer halverwege de Fish River Canyon en de Sossuvlei - bestaat uit slechts een winkel, een benzine station en een hotel.

Voor de liefhebber is er een klein agrarisch openluchtmuseum, waar enkele oude landbouwwerktuigen worden tentoongesteld uit de koloniale tijd. De belangrijkste zijn een ossenwagen welke is gebruikt voor het vervoeren van bouwmaterialen en meubels van de kust naar Duwisib Castle en een water boormachine welke van groot belang was voor de boeren van toen. U kunt vanuit Helmeringhausen een bezoek brengen aan het nog weinig bezochte Tiras Mountain Conservancy. 19 km ten zuiden van Helmeringhausen ligt Farm Mooifontesin, een duitse militaire post in de koloniale tijd.

Duwisib Castle

Het Duwisib Kasteel is een bijzonder bouwwerk in een bijzondere omgeving en absoluut een bezoek waard. Opdracht tot de bouw is gegeven door Hansheinrich von Wolf. Von Wolf was een kapitein in het leger gedurende de oorlogsjaren van 1904 tot 1907. Tijdens de gevechten in de Namib is hij geïnteresseerd geraakt in de omgeving. In 1906 keerde hij naar Duitsland terug, leerde zijn Amerikaanse vrouw Jayta kennen en trouwde in 1907 met haar. Kort na het huwelijk keerde hij terug naar Namibië en kocht Farm Duwisib waarna architect Willi Sander de opdracht kreeg het kasteel te ontwerpen en te bouwen.

De bouw van het kasteel nam twee jaar in beslag. Niet lang als u bedenkt dat er materialen uit Italië, België, Zweden en Duitsland moesten komen die vanaf Lüderitz met paard en wagen door de woestijn vervoerd werden. Het kasteel is gebouwd in een neo-romantische stijl. Op de binnenplaats klatert water in een grote fontein en bieden jacaranda’s schaduw. De inrichting is een collectie van Europees antiek met ondermeer foto’s, oude wandkasten en schilderijen.

Von Wolf en zijn vrouw hielden er in het kasteel een genereuze levensstijl op na, zo gaat het verhaal. Ze lieten zich baron en barones noemen, hielden zich bezig met paarden fokken en importeerden de Hereford stieren van Engeland en schapen van de Kaap. Aan de Oranjerivier, rondom Noordoewer, leeft. een troep wilde paarden waarvan men vermoedt dat deze uit de stal van Von Wolf afkomstig is, maar ook in de regio rond Duwisib en Aus komen wilde paarden voor die waarschijnlijk uit de Von Wolf-stal ontsnapt zijn.

In 1914 scheepten Von Wolf en zijn vrouw in voor een reis naar Europa met het doel de stallen uit te breiden. De Eerste Wereldoorlog brak uit gedurende de reis en hun schip werd naar Argentinië gedirigeerd waar beide werden gedetineerd. Na hun vrijlating een aantal maanden later, moest Von Wolf zich aan het front melden waar hij bij het gevecht om de Somme in september 1916 is gestorven. Zijn vrouw is naar de USA vertrokken en overleden in 1946 in New Jersey. Ze is nooit meer in Namibië terug gekeerd. Na haar dood is de farm verschillende keren in andere handen overgegaan tot in 1979 de Zuid-Afrikaanse regering het kasteel aankocht om als museum in te richten.

Handig om te weten

Het kasteel is gedurende het hele jaar open van 08.00 - 17.00 uur. Er is een kleine coffeeshop (een lichte lunch wordt ook geserveerd) en een souvenirswinkeltje. Vanaf Maltahöhe neemt u eerst de C19 richting de Sossusvlei. Na enkele kilometers kiest u de C14 richting Helmeringhausen. Na circa 25 kilometer kunt u rechtsaf de D831 op, een kleine (en niet al te beste) gravelweg. Blijf deze volgen en houdt na een kilometer of 11 links aan. Volg de weg dan nog 16 kilometer en nu gaat u rechts de D 826 op.