!Karas

!Karas is de zuidelijkste, de grootste, maar ook de dunst bevolkte regio van Namibië. Het gebied grenst aan Zuid-Afrika, en is daardoor voor toeristen over het algemeen gemakkelijk in te passen in een rondreis. Keetmanshoop fungeert als economisch centrum van de regio, gelegen aan de hoofdweg B1 (van Kaapstad naar Windhoek) en met een eigen vliegveld. De belangrijkste bezienswaardigheden in de !Karas zijn de Fish River Canyon - na de Grand Canyon de grootste Canyon ter Wereld - en het Duits koloniale stadje Luderitz, met z’n bizarre Ghosttown Kolmanskop.

De !Karas regio heeft een groot tekort aan water. Het dorre landschap biedt slechts op bepaalde plaatsen mogelijkheden aan kleinschalige landbouw, zoals schapen- en geitenhouderijen. Door de bouw van de Naute Dam en dammen in de Oranje Rivier is er ook akkerbouw (vooral groente) en fruitteelt ontstaan in de riviervalleien. De Oranjerivier vormt in het zuiden gedeeltelijk de natuurlijke grens met Zuid-Afrika.

Lüderitz heeft een kleine haven, die werkgelegenheid biedt aan kleinschalige visserij en scheepsbouw. In het Sperrgebiet - het kustgebied tussen Luderitz en Oranjemund - is een florerende diamant-wingebied. Verder worden er mineralen, zoals zink, gewonnen in de mijnen bij Rosh Pinah.

Naast de grote attracties zijn er ook minder bekende plekken die interesant zijn voor toeristen, zoals de Hotwater Springs bij Ai-Ais, de warmwaterbronnen in Warmbad, het Kokerboombos in de buurt van Keetmanshoop en de Brukaros Mountain (een voormalige vulkaan) in de buurt van Berseba. Ook zijn er verscheidene wildboerderijen waar u op safari kunt gaan.