Rehoboth

Rehoboth - de eerste stad die u tegenkomt aan de hoofdweg B1, 90km ten zuiden van Windhoek - ligt iets ten noorden van de Steenbokskeerkring. Rehoboth wordt voornamelijk bewoond door de Baster bevolkingsgroep. De naam is afgeleid van een waterput genaamd Rechobot uit het Bijbelboek Genesis 26:22 waarin de herders van Izaäk keer op keer ruzie kregen met andere lokale herders over het bezit van waterputten. De bijbelse naam sluit nauw aan op het gevoel van de locale Basters gemeenschap.

De Basters bestaat uit een groep afstammelingen van blanke boeren en inheemse (Khoi en San) vrouwen die zich, zoals Isaäk, ontheemd voelen en zoekende zijn naar vruchtbare grond waar in vrede geleefd kan worden. Hun plaats Rehoboth is de plaats waar zij gevestigd hebben en niet meer weggejaagd willen worden. Door de eeuwen heen hebben ze zich vastgehouden aan hun woonplaats en op vele manieren getracht dit zo te houden.

De Basters zijn lang souverein geweest in Rehoboth. Vanaf hun komst hebben ze een heel eigen systeem opgericht onder leiding van een kapitein en een volksraad. Omdat ze vooral de Duitse troepen steunden in de strijd die de Duitsers voerden tegen andere stammen, heeft hen dat veel voordelen en bescherming opgeleverd. In 1970 is Rehoboth door de Zuid-Afrikaanse president Botha zelfs uitgeroepen tot een zelfstandige staat met eigen bestuur. De Bastercultuur paste in wezen goed bij het thuislandenbeleid van Zuid-Afrika. Deze zelfstandigheid heeft Rehoboth na de onafhankelijkheid van Namibië in 1990 verloren. De kapitein van dat moment, Hans Diergaardt, heeft een 6 jaar lange rechtstrijd gevoerd met de regering maar moest zich toch gewonnen geven.

De omgeving van Rehoboth is - zeker voor Namibische begrippen - vruchtbaar. U zult hier dan ook meer groen treffen dan in veel andere delen van het land. Ten westen van het stadje ligt Laker Oanob, een dam die circa 2700 km2 van water voorziet. Om de dam te bereiken, neemt u 8 kilometer ten noorden van Rehoboth links de D 1280 en volgt deze weg voor 7 kilometer. Er wordt entree gevraagd.

In het stadje zelf is het kleine museum een stop waard. Er is een goede tentoonstelling over de Basters en de flora en fauna van de omgeving. Op maandag tot vrijdag geopend van 10.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.00 uur. Op zaterdag van 09.00 - 12.00 uur. In het winkelcentrum treft u ook een kleine coffeeshop, maar om te lunchen kunt beter naar het restaurant bij de dam gaan. Winkels en pompstations treft u ook in Rehoboth, evenals kerken. Rehoboth is de plaats met de meeste kerken van Namibië.

Bij Rehoboth kunt u ervoor kiezen de C 24 te nemen. Deze kunt u rechtdoor blijven rijden zodat u langs de Spreetshoogtepas naar Solitaire rijdt. U kunt ook de C24 blijven volgen via de Remmershoogte pas.