Strampriet

Tot de jaren ’80 kreeg Stampriet aardig wat verkeer, dat zich vanaf de grensovergang Mata Mata richting de Namib bewoog. Toen eind jaren ’80 de grensovergang sloot, is het verkeer flink afgenomen.

Stampriet is een goede stopplaats als u moet tanken of andere boodschappen moet doen. Verder is de C15 tussen Dordabis en Gibeon een goede gravelweg, die als alternatief kan dienen voor de route via de B1. De C15 loopt min of meer parallel aan de Auob Rivier die op bepaalde plaatsen zorgt voor vruchtbaar land en dito uitzichten.

Het dorp leeft vooral van de farms in de omgeving die tomaten, maïs en watermeloenen produceren. De eerste farm, Stamprietfontein, dateert van 1898. De grond werd aangekocht van de Witbooi Nama. De Witbooi Nama zijn afkomstig uit Gibeon, maar zijn in 1889 in navolging van Hendrik Witbooi weggetrokken naar Hornkranz om zich daar te verschansen tegen te Duitsers. Nadat de Duitse troepen hen in eerste instantie met rust lieten, zijn in 1893 de aanvallen gekomen waarna de Witbooi Nama zich terugtrokken in het Namib-gebergte. Na veel veldslagen en onderhandelingen zijn de Duitsers en de Nama tot een bestand gekomen waarbij de Witbooi konden terugkeren naar Gibeon waar ze grond en wapens konden houden en Hendrik Witbooi als hoofdman werd aangesteld. Witbooi, op zijn beurt, aanvaardde de Duitse overheersing.