Sesriem

Sesriem vormt de belangrijkste toegangspoort tot het Namib-Naukluft National Park. Sesriem is geen echt dorpje, maar meer een verzameling hotels en lodges, camping, winkels, tankstation en kantoren van het National Park. Hier moet u entree betalen waarmee u ook naar de Sesriem Canyon (4,5 km) kunt. De dagelijkse entreesom bedraagt momenteel (eind 2013) 80 N$ voor volwassenen; voor kinderen tot 16 jaar is een bezoek gratis. Per auto (tot 10 personen) wordt een bedrag van 10 N$ gerekend.

De belangrijkste reden om naar Sesriem te komen, is ongetwijfeld een bezoek aan Sossusvlei. Vanaf de ingang bij Sesriem aan de C19 volgt u de 60 kilometer lange asfaltweg. Als u met een 2WD auto bent, kunt u deze hier parkeren en met een transferservice de laatste 5 kilometer over zand afleggen naar de parkeerplaats bij de duin die op Sossusvlei uitkijkt. Indien u zelf over een 4WD auto beschikt, kunt u zelf deze laatste 5km rijden. Behalve de Sossusvlei-duin en Deadvlei zijn ook de zoutpannen en Duin 45 beroemde bezienwaardigheden.

Onderweg van Sesriem naar Sossusvlei vindt u aan uw linkerhand de bekende Dune 45, die u eventueel kunt beklimmen.

Sesriem Canyon

Vlakbij de ingang van Sesriem ligt de Sesriem Canyon, een circa 30 meter diepe en 1 kilometer lange kloof in het zachte kalksteen, die door de jaren heen is uitgeslepen door de Tsauchab rivier. Meestal staat de rivier droog en kunt u door de canyon heen wandelen, bij voorkeur in de vroege ochtend of late namiddag in verband met de warmte.

De naam Sesriem is gegeven door Afrikaanse boeren die hier met hun ossen kwamen om water te putten. Als er water in de canyon stond, gebruikten ze daarvoor emmers waarvoor een lang touw nodig was. De canyon is 30 tot 40 meter diep. Als alternatief voor touw werden meestal de leidsels (riemen) van het ossentuig gebruikt waarvan er zes nodig waren om de emmer in de canyon te krijgen.

Accommodatie bij Sesriem en in het Nationale Park

Namibia Wildlife Resort (NWR) heeft bij de ingang van het park een camping met 24 kampeerplaatsen aangelegd - de Sossus Oasis Campsite - met wasgelegenheid, een winkeltje, bar en zwembad. Ook meteen bij de ingang - tegenover het Nationaal Park kantoor - ligt de Sossusvlei Lodge.

In het park bevindt zich de nieuwe Sossus Dune Lodge, een luxe lodge bestaande uit 23 chalets (geschikt voor 2 personen) en 2 honeymoonsuites. Er is een restaurant met bar en zwembad. Sossus Dune Lodge bevindt zich in het park en biedt daarmee de mogelijkheid om vroeger en tot later in Sossusvlei te blijven. Gasten van deze lodge hoeven zich niet te houden aan de sluitingstijden van het toegangshek.

Er zijn tal van accommodaties te vinden die gelegen zijn tussen Sesriem en Solitaire. De eerste accommodatie - 5km buiten Sesriem - is het Desert Camp. Op 21km buiten Sesriem ligt Le Mirage Desert Lodge, op 30km buiten Sesriem ligt de Desert Homestead, op 35km buiten Sesriem ligt A Little Sossus Lodge en op 40km buiten Sesriem ligt de Betesda Lodge.

De lodges in het Namib Rand Nature Reserve - zoals Wolwedans en Sossusvlei Desert Lodge - liggen op 40 km van Sesriem. Ook de lodges van Wilderness Safaris in het Kulala Wilderness Reserve liggen 20 - 40km rijden van Sesriem (alhoewel deze lodges voor georganiseerde excursies een eigen toegangspoort naar de Sossusvlei hebben).

Alle overige accommodaties liggen verder weg, bijvoorbeeld bij het dorpje Solitaire - op 83 km - of nog verder weg. Eigenlijk zijn alle accommodaties binnen een straal van 100 km gericht op excursies naar en in de Sossusvlei.

Accommodaties rondom Sesriem

A Little Sossus Lodge | Impala Tours

A Little Sossus Lodge

Het hoofdgebouw van de lodge is een oude boerderij die is omgebouwd tot een huiselijke ontmoetingsplaats. U verblijft in een stenen chalet, waar u kunt genieten van de prachtige vergezichten en de gouden stilte's die de Namib woestijn biedt.

Namib Desert Lodge | Impala Tours

Namib Desert Lodge

Bijzondere ligging, direct aan de voet van versteende duinen. Het restaurant heeft een uitnodigend terras met uitzicht op de duinen. Oryx antilopen en springbokken zijn regelmatig te zien op de verlichte drinkplaats!

Bereikbaarheid Sesriem

Sesriem ligt aan de C27 en wordt goed aangegeven. Vanaf Solitaire neemt u eerst de C19. Na 72 kilometer gaat u rechtsaf naar Sesriem. Komend vanaf Naukluft Park rijdt u de D 854 uit tot bij de T-spliting bij Betesda Guestfarm. Ga hier rechts de C19 op en na 27 kilometer linksaf de C27 op.