Sossusvlei

Een bezoek aan de Sossusvlei vormt in elke Namibië reis een hoogtepunt. Het landschap is absoluut spectaculair. De Sossusvlei is een opgedroogd meer (dat alleen bij buitengewone regenval onder water komt te staan) temidden van de beroemde en veel gefotografeerde dieprode, steile zandduinen van de Namib woestijn. De vlei ligt in het Namib Naukluft National Park, een enorm uitgestrekt gebied vol met dergelijke duinen.

De naam Sossus komt uit de Nama-taal en betekent ’plaats waar water samenkomt’. Het woord ’vlei’ ís een Afrikaans woord en betekent ’meer’. Na goede regens - en dat gebeurt heel sporadisch - verzamelt het water van de Tsauchab Rivier zich in de vlei en blijft daar wel enige tijd staan. Zoveel regen valt er eigenlijk maar weinig, eens in de 50 tot 80 jaar. In jaren dat de regen wel goed is, stroomt de rivier de Namib Woestijn wel in, maar blijft dan kilometers voor de Sossusvlei steken.

De duinen van de Namib-woestijn zijn gedurende vele miljoenen jaren gevormd. Geologen denken dat de enorme hoeveelheden zand afkomstig zijn van de Oranje Rivier en in de Atlantische Oceaan zijn gestort. Het zand werd vervolgens in noordelijke richting verplaatst door de Benguela golfstroom, die het vervolgens terug wierp op het land. Zo ontwikkelden zich de kustduinen die steeds verder het binnenland zijn ingeblazen door de wind. De wind verandert doorlopend de contouren van de enorme duinen in de Namib-woestijn. Het zand waait op de loefzijde omhoog naar de top, waarna het naar beneden valt in de luwte van de wind. De lijzijde is daardoor aanmerkelijk steiler dan de loefzijde.

Sossusvlei zelf ligt 50 kilometer landinwaarts van de Oceaan, maar de duinen zijn nog laag genoeg om de koude oceaanlucht doorgang te geven en profiteert zo nog van de spaarzame neveldampen.

De omgeving staat bekend om z’n hoge, rode zandduinen die de vallei omringen en het tot een grote zee van zand maken. Het zand van de duinen bestaat voor een groot deel uit silicum. Het rood van de duinen is afkomstig van een dun laagje ijzeroxide.

De echte sport is om over de kam van een van de steile duinen naar boven te lopen, voor een fraai uitzicht over de uitgestrekte woestijn en duinenrijen die voor degenen die beneden blijven onzichtbaar blijven. Het valt niet mee om via de scherpe flanken van Big Mama of Big Daddy naar boven te komen. Het zand is rul, warm en de zon steekt. Eenmaal boven voelt het toch als een prestatie. U kunt nu weer naar beneden lopen of de duin als glijbaan gebruiken.

Het spectaculaire duinenlandschap is zeer fotogeniek en in verband met de mooie bochtige schaduwen op de rode duinen is de beste tijd om te fotograferen vroeg in de morgen en tegen zonsondergang. De zonsopgang zelf zult u missen - tenzij u verblijft in de lodge of op de camping in het park. Maar absoluut niet getreurd, de schaduwen zijn zeker nog mooi tot een uur of 11.00 en vanaf ca. 15.00 uur opnieuw.

Vlak bij de Sossusvlei liggen de Dodevlei en de Hidden Vlei. Dune 45 is een bekend uitzichtpunt. Deze bijzondere plekken zijn over de weg bereikbaar vanaf de ingang van het park.

Accommodaties in de Sossusvlei

&Beyond Sossusvlei Desert Lodge | Impala Tours

&Beyond Sossusvlei Desert Lodge

De 10 prachtig ingerichte suites zijn gemaakt van steen en glas. Elke suite heeft een eigen dompelbad, een dakraam zodat u de prachtige sterrenhemel vanuit bed kunt zien, een kleine telescoop en een geweldig uitzicht op de woestijn.

Desert Homestead Lodge | Impala Tours

Desert Homestead Lodge

Superior Lodge

Gelegen ca. 30 km ten zuidoosten van de Sossusvlei. De 26 huisjes met rieten dak brengen rustieke gezelligheid. De lodge staat bekend om zijn paardensafari’s. Geniet van de verse boerenkeuken en de schitterende zonsondergangen.

Desert Camp | Impala Tours

Desert Camp

Desert camp bestaat uit een hoofdgebouw met faciliteiten en 20 self catering tenten, allen met een beschutte patio met barbecue. Gelegen op slechts 5 km van de ingang van het Namib-Naukluft NP. Een aanrader voor natuurliefhebbers en fotograven!

Sossusvlei Lodge | Impala Tours

Sossusvlei Lodge

Superior Lodge

Gelegen aan de ingang van het Namib Naukluft Park. De 48 kamers hebben een uniek ontwerp waardoor ze op gaan in de natuurlijke omgeving. De lodge heeft een verlichte drinkplaats en serveert s'avonds een gevarieerde grillbuffet onder de sterrenhemel.

Sossus Dune Lodge | Impala Tours

Sossus Dune Lodge

Standard Plus Restcamp

U kunt de Sossusvlei voor zonsopgang bereiken en er blijven tot na zonsondergang, omdat deze lodge in het Namib Naukluft NP ligt. 23 rietgedekte, grote, houten chalets bieden uitzicht op de duinen, bergen en Sesriem Canyon.

Desert Hills Glamping Camp | Impala Tours

Desert Hills Glamping Camp

Standard Plus Camp

Dit camp werd in mei 2018 geopend en ligt op ca. 1 uur van Sesriem. De 10 ruime safaritenten zijn met veel liefde voor detail ingericht en hebben een overdekt terras. Het camp biedt een prachtig uitzicht op een vallei.

Desert Homestead Outpost | Impala Tours

Desert Homestead Outpost

Deluxe Lodge

Zusterhotel van Desert Homestead Lodge. De outpost is pittoresk gelegen aan de voet van een berg, met een indrukwekkend panorama. Naast het hoofdgebouw vindt u hier 12 vrijstaande chalets.

Desert Quiver Camp | Impala Tours

Desert Quiver Camp

Desert Quiver Camp

Dit camp bestaat uit 24 moderne self-catering chalets. Op het overdekte patio vindt u een kitchenette en bbq. De chalets hebben een slaapbank voor max. 2 kinderen onder de 12 jaar. Gunstig gelegen op slechts 5 km van de ingang van de Sossusvlei.

Onderweg naar Sossusvlei

Op weg van Sesriem naar Sossusvlei kunt u een aantal tussenstops maken. De naam Sesriem komt uit het Afrikaans en slaat op het aantal riemen dat de Afrikaner Boeren nodig hadden om uit de nabijgelegen kloof water te tappen. Riem slaat in dit geval niet op broekriem, maar op een halster van de ossen. De Sesriem kloof vindt u in het park, als u vanaf het kantoor rechts af gaat, de parallelweg op. Na circa 4 kilometer komt u bij de kloof uit. Het is mogelijk naar beneden te lopen en de kliffen te zien oprijzen. Als het veel regent, stroomt deze kloof totaal vol.

Duin 7 de hoogste duin in het gebied. Duin 7 is de 7e duin na de ingang. De volgende attractie is bij Duin 45, op 45 kilometer van de ingang. Bovenop de 88 meter hoge zandduin heeft u een mooi uitzicht over de strekkende duinenrijen richting de Oceaan. U zult overigens zien dat de duinenrijen zich aan de zijkanten van de weg uitstrekken. Soms zijn ze wat verder weg, dan weer naderen ze de weg. De kleuren van de duinen wisselen constant door de stand van de zon.

Bereikbaarheid van Sossusvlei

U kunt Sossusvlei bereiken vanaf de toegangspoort van het Namib-Naukluft National park bij Sesriem. De hekken naar het kantoor gaan open bij zonsopgang, u moet dan eerst een "permit" kopen, en vervolgens is het nog een uur rijden (60 km) naar het parkeerterrein (zonder stoppen). Onderweg zijn er enkele bekende stopplaatsen waaronder de Sesriem Canyon, Elim en Dune 45. Aan het einde van de verharde weg rijdt u een vallei binnen - te herkennen aan de bomen en struiken die hier groeien. Hier is een parkeerterrein voor normale voertuigen. Probeer echt niet verder te rijden zonder 4x4, want u komt al na enkele minuten gegarandeerd vast te zitten.

Het is 5 km lopen naar de vlei en er zijn ook "shuttle services" in 4x4 voertuigen (heen en terug). Sinds maart 2011 worden deze transfers door voertuigen van NWR verzorgd. De NWR rekent circa 120 N$ per persoon (2011) enkele reis. Omdat u niet kunt reserveren, kan er een wachttijd ontstaan. Reserveren is wel mogelijk als u de gehele rit vanaf uw lodge met NWR wilt maken. Vraag de lodge waar u verblijft een reservering te maken.

Omdat Sossusvlei zeker in het hoogseizoen en later op de dag relatief druk kan zijn, worden andere vleis, zoals Hidden Vlei (vanaf het eerste parkeerterrein) en Dead Vlei (bijna aan het einde van het 4x4 pad links), steeds populairder. De laatste is wellicht nog mooier dan de Sossusvlei. Aan het einde van het 4x4 zandpad is een ruim gebied om te parkeren (met acacia’s). Van hieruit kunt u de Sossusvlei (rechtdoor) of Nara Vlei (rechts van Sossusvlei) inlopen.

Vanaf de parkeerplaats wijzen bordjes u de richting en er zijn houten paaltjes geslagen, maar toch zult u zien dat na de eerste zandduin u op eigen gevoel en richting moet afgaan. Het beste volgt u de 4WD sporen of andere bezoekers. Als u zich echt moeilijk kunt oriënteren doet u er goed aan een locale gids te vragen om mee te gaan of van een bezoek af te zien. Ga in elk geval NOOIT alleen of van het pad af. Het is makkelijk om te verdwalen in de duinenzee.

Er zijn bij beide parkeerterreinen toiletten (zonder water en papier). Verder zijn er in het park geen voorzieningen dus van tevoren tanken, water en eventueel eten meenemen, en verder hoed en zonnebrandcrème. Bij het kampeerterrein van Sesriem is een kampwinkel maar deze heeft alleen een zeer basale voorraad (water, blikjes, geen verse dingen)."

Dead Vlei

De Dead Vlei is een witte kleivlakte vlak bij de bekendere Sossusvlei. De Dead Vlei is omgeven door een aantal van de hoogste duinen ter wereld, waarvan de hoogste ruim 300 meter hoog is, en op een zandstenen terras ligt. De kleivlakte werd gevormd na regenval wanneer de Tsauchab River overstroomde, wat zorgde voor ondiepe poelen waar - in de overvloed aan water - de acacia’s konden groeien. Toen het klimaat veranderde werd het gebied geteisterd door droogte, zandduinen omringden de vlakte waardoor de waterstroom van de rivier geblokkeerd werd. Omdat er te weinig water bij de bomen kwam zijn die gestorven, hoewel er een aantal plantensoorten wel kunnen overleven op het vocht uit de ochtendmist en de weinige regenval, zoals de salsola en inara. De overgebleven skeletten van de bomen, die ongeveer 900 jaar oud zouden zijn, zijn zwartgeblakerd door de zon. Hoewel ze niet versteend zijn, vergaan ze niet omdat het te droog is. Deze zwarte bomen op een witte vlakke bodem voor de rode zandduinen en de azuurblauwe lucht is een surrealistisch schouwspel.

Hidden Vlei

De zoutpan Hidden Vlei ligt 2 kilometer zuidwaarts van de 2WD parkeerplaats. Deze opgedroogde waterplas biedt - net als de Dead Vlei - en een bijna surrealistisch schouwspel van dode acaciabomen, gebroken takken, uitgedroogde grond - omgeven door een rode band van duinen.

Praktische tips

Vergeet nooit om een hoed, zonnebrand en veel water mee te nemen. Zelfs op winterse dagen kan de temperatuur nog tot boven de 35 graden uitkomen. Op zomerse dagen stijgt de temperatuur tot boven 40 graden. De nachten daarentegen worden zeer koud en er kan een gemene snijdende wind opsteken. Zeker als u vroeg de Namib ingaat of tot laat blijft, is het aan te raden ook warme kleding mee te nemen. Houdt er ook rekening mee dat het zand ongelofelijk heet kan worden - zelfs tot 70 graden. Lekker op blote voeten een duin beklimmen is daarom niet aan te raden. Zonnebrand en een hoed beschermen niet alleen tegen de directe zon, maar ook tegen de zonnestralen die door het zand gereflecteerd worden.