Solitaire

Het meest bekende gehucht van de Namib-Naukluft is zonder twijfel Solitaire. Ooit was het plaatsje deel van een auto-advertentiecampagne en daarna thema en titel van het boek ’Solitaire’ door de Nederlandse schrijver Ton van der Lee is het gehucht internationaal bekend geworden. Schrijver Ton van der Lee zocht eenzaamheid en vergetelheid in de Namib-woestijn, bivakkeerde er een jaar lang tussen het niets maar besloot toch om er een restaurant te beginnen. "Als ik het niet had gedaan, zou iemand anders er wel mee zijn begonnen", motiveerde hij zijn besluit. Zijn Hollandse appeltaart is er legendarisch geworden en is nog altijd te koop nu de schrijver zelf vertrokken is. Hij vond Solitaire te druk.

Jarenlang vormde Solitaire het enige tankstation tussen de duinen van de Sossusvlei en de hoofdweg naar de Namibische hoofdstad Windhoek. Het vormt nog altijd het enige benzinestation tussen de Sossusvlei en de kust bij Walvisbaai. Bij het benzinestation bevindt zich een kleine winkel en restaurant, waarbij zich sinds kort ook een motel bevindt. Solitaire is uiteraard een goede overnachtingsplaats voor een bezoek aan de Namib-Naukluft of de Sossusvlei. De ingang tot het nationale park bij Sesriem ligt maar 83 kilometer van Solitaire. Het park is open van zonsopgang tot zonsondergang. Sossusvlei zelf ligt 60 km binnen het park.

Vanuit Solitaire kunt u een leuke dagrit maken over de Remhoogte en Spreetshoogtepas. Rijdt hiervoor over de C14 zuidwaarts richting Maltahöhe, ga bij Ababis linksaf de D 1261 op en bij Nauchas weer links terug naar Solitaire. Op de Spreetshoogtepas zijn verschillende plaatsen waar u kunt stoppen.

Accommodaties rondom Solitaire

Rostock Ritz Desert Lodge | Impala Tours

Rostock Ritz Desert Lodge

Standard Plus Lodge

Gelegen weg van de toeristen route en toch dichtbij de Sossusvlei. Alle 20 rondavels hebben een privéterras met panoramisch uitzicht over de eindeloze woestijn. De lodge biedt verschillende activiteiten aan, waaronder prachtige wandelingen.

Naar Walvis Bay

De C14 tussen Solitaire en Walvis Bay is voor Namibische begrippen een veel gebruikte weg. U komt er regelmatig auto’s tegen. De gravelweg wordt goed onderhouden, maar hier en daar ligt het gravel losjes op de weg. Vooral op gedeeltes waar de weg bochterig wordt of waar u over een heuveltop moet rijden, raden we u echt aan om voorzichtig te zijn. U zult merken dat de weg bovenaan soms net even een andere draai neemt dan u had ingeschat. In combinatie met los gravel kan dit fatale gevolgen hebben.